Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dr. hist. Kaspara Kļaviņa lekcija 700 verdzības gadu mīts. Latvijas vēstures interpretācijas 18.-21. gs.

2017. gadā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aizsācis rīkot jaunu pasākumu ciklu pieaugušajiem interesentiem Vēlās otrdienas. Saruna ar pētnieku. Aicinātie vieslektori ir sabiedrībā cienīti un pazīstami speciālisti, kuru zinātniskā darbība saistīta ar vēsturi un kultūru.

1896. gadā sarīkotā Latviešu etnogrāfiskā izstāde kļuva par pirmo plašāko pasākumu, kurā populārzinātniskā veidā tika piedāvāts latviešu skatījums uz vēsturi un tagadni. Latviešu nacionālās kustības tapšanas laikā 19. gs. otrajā pusē vēsture bija kļuvusi par vienu no latviešu sabiedrību apvienojošajām vērtībām. Svarīga tās sastāvdaļa bija romantizēts stāsts par senajiem latviešu brīvības laikiem, latviešu “paverdzināšanu” pēc vācu krustnešu ierašanās un sekojošajiem “verdzības gadsimtiem”, un jaunajiem brīvības laikiem pēc dzimtbūšanas atcelšanas 19. gs. sākumā. Verdzības gadsimtu izcelšana priekšplānā kļuva par svarīgu latviešu vēstures redzējuma daļu un vēl mūsdienās ir atstājusi iespaidu uz to, kā izprotam Latvijas viduslaiku un jauno laiku vēsturi.

Ņemot vērā, ka latviešu nācija 19. gadsimtā piedzīvoja sarežģītu sociāli-ekonomisku, politisku un intelektuālu transformāciju, radās arī dažādas, atšķirīgas vēstures izpratnes un interpretācijas. Kāds šajos apstākļos bija plašāk pieņemto priekšstatu (tai skaitā minētā 700 verdzības gadu mīta) liktenis? Kā tapis 700 verdzības gadu mīts? Vai tas vispār ir mīts vai varbūt pagātnes realitāte? Kāpēc stāsts par verdzības gadsimtiem bijis ilgstoši noturīgs un kā ietekmējis Latvijas sabiedrību līdz mūsdienām? Vai Latvijas vēsturi vēl joprojām rakstām kā ciešanu vēsturi vai varam citādāk? Atbildes centīsimies rast sarunā ar vēsturnieku Dr. hist. Kasparu Kļaviņu.

Ieeja pasākumā bez maksas

Top komentāri

Valters Korālis
V
Jauna ēra, jauna ēra... Kad ES valstis maksā zinātniekiem, tad vēsture tiek pārrakstīta. Līdzīgi šobrīd notiek arī teoloģijā u.c.ar ideoloģiju saistītās zinātnēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Brīvības bulv. 32

Kad?

28. februāris, 2017

18.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja