Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Helēnas Heinrihsones personālizstāde Klejotāji

Norisināsies ievērojamās latviešu mākslinieces Helēnas Heinrihsones personālizstāde Klejotāji, kurā aktualizēts iekšējais konflikts starp cilvēka jūtām un prātu. Ar izstādes starpniecību apmeklētājiem pirmo reizi būs iespēja apmeklēt LNRMM telpas Mārstaļu ielā 6, kur 2025. gadā tiks atklāta muzeja ekspozīcija Prokrastinācija & Radīšana.

Figuratīvās kompozīcijās Heinrihsone atklāj saskarsmes nozīmi attiecību veidošanā. Laikā, kad spēja komunicēt un sarunāties izgaismojas kā viena no eksistences pamatvērtībām, objektīvā realitāte pierāda šīs prasmes izzudumu sabiedrībā. Individuālisms nereti pārvēršas egoismā un nepamatotā, saspīlētā konkurencē. Spriedze rada pārpratumus attiecībās, sasteigtas kustības un saasinātas emocijas. Izstādē kopumā būs aplūkojami 15 jauni lielformāta darbi, kuru protagonisti ir primāti, viņu silueti un portreti, kā arī Heinrihsones identitātes simbols – rozes. Kustība un mīmika šajos darbos it kā nepārprotami norāda uz tēlu fizisko piederību, vienlaikus abstraktais gleznojums pieļauj uztveres un nozīmju interpretāciju. Izstādes Klejotāji tēma saistīta ar jautājumiem par laiku kā telpas un gara dimensiju, par sākumu un beigām.

Auguste Petre, izstādes kuratore: «Četru īstenošanas gadu laikā izstāde ieņēmusi migrējošu statusu, ilgi meklējot savu īsto telpu un visbeidzot nonākot Latvijas Nacionālā rakstniecības un mūzikas muzeja jaunajā ēkā, kur deviņdesmitajos gados atradās leģendārā galerija un kafejnīca M6 un iekšpagalma sienas rotā četri Helēnas veidoti rožu gleznojumi. Pati Helēna šo notikumu nodēvējusi par atgriešanos mājās.» Apmeklētājiem šī būs unikāla iespēja apmeklēt renovētās LNRMM telpas, pirms 2025. gadā tajās tiek atklāta pastāvīgā ekspozīcija Prokrastinācija & Radīšana.

Izstādes Klejotāji ekspozīcijā iekļauta režisores Ligitas Vidulejas 1980. gada avangarda filma Disko ēnā, ar Raimonda Paula mūziku un Jāņa Petera dzeju. Filmas mākslinieki ir Helēna un Ivars Heinrihsoni. Filma tiek izrādīta, pateicoties izstādes tehnoloģiju partnerim Samsung un jaunajam AI 8K TV. Īpašu filmas skatīšanās pieredzi nodrošinās TV mākslīgā intelekta attēla un skaņas uzlabošanas tehnoloģija, kas optimizē satura kvalitāti un izšķirtspēju, piesātina krāsas un izceļ detaļas. Savukārt Dolby Atmos veido dinamisku un ieskaujošu kinematogrāfisku skaņu, kas ļaus izbaudīt R. Paula hrestomātisko filmas skaņas celiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rakstniecības un mūzikas muzejs, Pulka iela 8

Kad?

11. oktobris – 9. novembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja