Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz 90. jubilejas otro koncertu, kurā orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas interpretācijā skanēs Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts un Riharda Štrausa grandiozā simfoniskā poēma Varoņa dzīve.Atzīmējot 90. dzimšanas dienu, no septembra līdz decembrim LNSO piedāvā klausītājiem piecus īpašus jubilejas koncertus, katrā programmā iekļaujot Latvijas komponista skaņdarbu.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts, un solists būs izcilais latviešu pianists, Londonā dzīvojošais Reinis Zariņš – viens no mūsu dziļāk domājošiem mūziķiem, kurš ik skaņdarbā rūpīgi izmeklē visus iekšējos slāņus un reljefi padara tos dzirdamus ikvienam.Volfgangs Dārziņš ir Emīla Dārziņa dēls, izteiksmē spilgts mūzikas kritiķis un mazrakstošs, toties spilgts un savdabīgs komponists. Daiļradē viņš apzināti apgājis tās mūzikas jomas, kur panākumus guva viņa leģendārais tēvs, un pievērsies galvenokārt klaviermūzikai, brieduma gados kļūstot par īsti latviskas mūzikas noslēpuma, iespējams, veiksmīgāko atšifrētāju Latvijas mūzikas vēsturē. Otrais klavierkoncerts ir gaišs, ritmiski daudzveidīgs un noskaņā pacilājošs opuss, kas ar autoru pie klavierēm pirmatskaņots 1939. gada janvārī.Koncerta otrajā daļā klausīsimies Riharda Štrausa simfonisko poēmu Varoņa dzīve, un šī mūzika sevišķi labi piestāv gan LNSO simfonisko krāsu paletei, gan orķestra mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas radošajam atvēzienam.Šajā melodiskajā un vērienīgajā, simfoniski krāšņajā un noskaņās daudzveidīgajā poēmā, ko uz Lielās ģildes skatuves atskaņos vairāk nekā 100 mūziķu, īpaši liela nozīme ir vijoles solo, kuru 7. oktobra koncertā spēlēs LNSO koncertmeistars, izcilais jaunais vijolnieks Georgs Sarkisjans.Līdz ar simfoniskās mūzikas programmu, LNSO 7. oktobrī prezentēs jaunu tvartu – nacionālā skaņu ierakstu nama Skani izdevumu, kurā iekļauts Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts (1938) ar Reiņa Zariņa solo un Jāņa Ivanova 20. simfonija (1981). Abi komponisti dzimuši vienā gadā (1906), vienlaicīgi mācījušies pie Jāzepa Vītola un bijuši labi draugi. Dārziņa Otrais klavierkoncerts komponēts daiļrades sākumposmā. Ivanova 20. simfonija ir meistara radošā mūža rezumējums. Plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē notiks Pirmskoncerta sarunas, kurās tuvāk aplūkosim koncerta programmā un jaunajā tvartā ieskaņotos opusus.Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja