Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Līvu diena

Līvu diena Turaidā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros, kas šogad veltītas Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu mantojuma popularizēšanai. Gaujas lībieši 11.–13. gadsimtā apdzīvojuši Gaujas krastus, un Gauja bijusi ceļš, kas veicinājis tirdzniecības un kultūras sakarus starp tuvākām un tālākām zemēm.

Turaidas muzejrezervāta krājumā esošais Krimuldas Raganas depozīts tam ir lielisks piemērs, jo tā sastāvā esošās monētas darinātas dažādās zemēs, kas liecina par tirdzniecības sakaru daudzveidību, pateicoties upju - ūdeņu ceļiem.Līvu diena plkst. 14.30 iesāksies ar kataloga «Krimuldas Raganas depozīts» atvēršanu. Svētki turpinājumā brīvā dabā notiks lasījumi, kuros vēstures pētnieki dalīsies zināšanās par 1212. gada notikumiem Autīnē un Sateselē. Apmeklētājiem būs iespēja tikties ar mūsu valsts izciliem vēstures pētniekiem, uzklausīt viņu viedokli un pašiem iesaistīties diskusijā par vēstures problēmjautājumiem. Svētku noslēgumā tiks ieskandināts labiekārtotais Dārznieka mājas pagalms, kurš šovasar ieguvis jaunus ar lībiešu senvēsturi saistītus akcentus - dobumakmeņus un simboliskus bišu kokus, kuros iekaltas senas dravnieku lietotas aizsardzības un īpašumzīmes, nesot vēstījumu par gadu tūkstošiem senu dravniecības tradīciju. Siguldas mākslinieks Elmārs Gaigalnieks kopā ar Salaspils jaukto kori «Lōja» caur smilšu gleznu tapšanas brīnumu un līvu valodas muzikalitāti ļaus sajust līvu klātbūtni Turaidas vēsturiskajā centrā.PROGRAMMA14.30 - Kataloga «KRIMULDAS RAGANAS DEPOZĪTS» atvēršana15.00 - Autīnes sacelšanās 800-gadei veltīti vēsturnieku lasījumi:• Autīnes sacelšanās un Sateseles pils. Dr. hist. Guntis Zemītis, LU Latvijas vēstures institūts• Turaidas pilskalnā atrastās liecības par lībiešu cīņām ar krustnešiem 13. gs. sākumā Egils Jemeļjanovs, Turaidas muzejrezervāts• Autīnes sacelšanās vēsturiskās ģeogrāfijas jautājumi. Dr. hist. Muntis Auns, LU Latvijas vēstures institūts• Par dažu Rietumvidzemes pilskalnu interpretāciju. Jānis Ciglis, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs• Mācību stunda vēsturisko notikumu vietā. Inese Berga, Siguldas Valsts ģimnāzija17.00 - Līvu kultūras mantojuma zīmes mākslā un mūzikā. Smilšu gleznas līvu skaņās. Piedalās mākslinieks Elmārs Gaigalnieks un Salaspils jauktais koris «LŌJA»17.30 - Ekskursija «Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja