Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tautas frontes muzejā sarīkojums Trešās atmodas bruņotie spēki – fotogrāfi

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu, turpinot aizsākto sarunu ciklu Trešā atmoda. 1987. gads. Kā tas sākās?, 26. oktobrī plkst. 17.00 interesentus aicina uz sarīkojumu Trešās atmodas bruņotie spēki – fotogrāfi.

Daudzas svarīgas latviešu sabiedrības politiskās atmodas norises pagājušā gadsimta 80. gadu otrajā pusē varam dzīvi atsaukt atmiņā tikai pateicoties fotogrāfu dokumentētajiem mirkļiem. 1987. gadā notika totalitārai sabiedrībai netipiska pirmreizīga fotoakcija Viena diena Latvijā, kuras laikā fotogrāfi no Padomju Savienības iemūžināja Latviju vairāk nekā 30 000 attēlos.

Akciju organizēja laikraksta Literatūra un Māksla fotomākslinieks Gunārs Janaitis, vēlākais Latvijas Tautas frontes laikraksta Atmoda redaktora vietnieks Jānis Krūmiņš, jaunais LATINFORM fotogrāfs Ilmārs Znotiņš un fotogrāfs Viesturs Koziols. Apstākļos, kad fotogrāfu darbību ierobežoja  PSRS Valsts drošības iestāžu nosacījumi un kontrole, arī cenzūra, fotogrāfi gandrīz burtiskā nozīmē kļuva par Trešās atmodas bruņotajiem spēkiem, bet viņu fotokameras – par ieročiem, kas tika vērsti pret brutālo režīmu.

Saruna būs par fotoreportiera un fotomākslinieku pilsonisko atbildību gan pirms 30 gadiem, gan mūsdienās.

Par sociālā un politiskā fotogrāfa misiju viedokļos un atmiņās dalīsies Gunārs Janaitis, kurš dokumentējis arī pirms 30 gadiem notikušo Daugavas glābšanas kampaņu pret Daugavpils HES uzcelšanu. Viņa fotografētais šodien kļuvis par nesenās pagātnes vizualizētu kanonu.  

Jauni laiki jauniem fotogrāfiem – šādā vērsumā par unikālo fotoakciju Viena diena Latvijā pirms 30 gadiem stāstīs Latvijas Tautas frontes laikraksta Atmoda bijušais redaktora vietnieks Jānis Krūmiņš un bijušais LATINFORM fotogrāfs Ilmārs Znotiņš. Savukārt fotovēsturnieks Pēteris Korsaks atklās, kā atmodas sākuma gados no pagrīdes kā neizdzēšami gaismas atspulgi iznāca okupācijas režīma aizliegtie fotogrāfi un fotogrāfijas.

Sarīkojumu vadīs Dainis Īvāns.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Tautas Frontes muzejs, Vecpilsētas 13/15

Kad?

26. oktobris, 2017

17.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja