Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 28. augusts
Guste, Auguste

Uraras Cučijas personālizstāde Sahāra

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā Uraras Cučijas pirmo personālizstādi Baltijā. Cučijas daudzveidīgajā praksē – aptverot trakulīgu keramiku, ievelkošas instalācijas, tērpus, performances un video – impulsīvas performances temporalitāte savijas ar ilgākā laika nogrieznī izvērstu pacietības aktu, kas nepieciešama pie cepļa. Cučija iedvesmu rod visur – gan natūristu saunā, gan apšaubāmas reputācijas viesnīcu istabās, gan iepazīšanās aplikāciju saziņā – un veido visaptverošas vides, kuras nereti pārsteidz nesagatavotu, izklaidē vai šokē.

Cučija visplašāk pazīstama ar rokas gleznojuma keramikas darbiem. Tajos redzami seksuāli motīvi, kuros viņa pēta teritoriju starp sirreālistisko un ierasto, kā arī neveiklo savādību, kas to pavada. Šīs skulptūras visbiežāk iegūst reālistisku priekšmetu formas, piemēram, ceļojumu somas, apakšveļas, zobu sukas vai miniatūru, ar ikdienas rīkiem un priekšmetiem piekrautu interjeru modeļus, kuros izvietotas mizanscēnas ar cilvēku – reizēm arī dzīvnieku – socializēšanos, kāpelēšanu un mazgāšanos, paralēli nododoties pāru vai grupveida dzimumsakariem.

Palienējot stāstus no dzīves pieredzes un saziņas ar citiem māksliniekiem un draugiem, kā arī tādus, kas pārcelti no televīzijas šoviem un populārās kultūras, Cučija pievēršas kiča subversijai un komforta zonas robežu paplašināšanai. Maskējoties aiz rotaļīguma un šķietami visnevainīgākajām parādībām, Cučijas darbi aplūko pārrāvumu, kas pastāv starp personīgo un publisko pasauli, pievēršoties mūsdienu attiecību un dominējošo tradicionāli patriarhālo struktūru spriedzei.

Kim? ekspozīcijā iekļauta keramikas darbu izlase – gan iepriekš radīti, gan jauni darbi, kurus māksliniece veidojusi Londonas un Rīgas keramikas darbnīcās. Izstādē skatāma arī māksliniecei tuvas radošas personas, atzītā modes fotogrāfa Bena Tomsa režisēta īsfilma Sahāra, kas piedāvā alternatīvu vidi tēlnieciskajiem darbiem un plašāk izvērš mākslinieces rūpju objektiem raksturīgos uzvedības modeļus.

Filmas gaitā pāris, kuru atveido Cučija pati kopā ar padzīvojošu vīrieti, sludinājumu portālā Craigslist salīgtu porno talantu, lēta izskata izīrējamā Lasvegasas mājā veic parastas, reizē vienmuļas ikdienas darbības. Imitējot tipiska pāra sadzīvi, viņi ar visām drēbēm lec baseinā, lai atvēsinātos, pārspīlēti žestikulējot strīdas par dzimumu lomām, apspriež mīļākās filmas un vakariņu plānus, pamazām nonākot pie sakāpināta fināla ar uzspīlēti dramatisku leļļu spēli. Sākotnēji bijusi tā, kuru šajā problemātiskajā savienībā partneris burtiski rausta aiz auklām, Cučijai līdzīgā lelle noslēdz etīdi, nogāžot savu meistaru no kājām un aizvelkot viņu ārpus skata uz kādu tumšāku stūri.

Brīdinājums: daži no izstādē redzamajiem darbiem ietver pieaugušajiem domātus attēlus.
Kuratore: Zane Onckule

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Sporta 2, Rīga

Kad?

26. jūlijs – 8. septembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja