Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zanes Tučas izstāde ...Bet cilvēks nekad nespēj būt pietiekami kluss...

"Kad es biju meitene, es biju briesmīgi pārliecināta, ka koki un puķes ir tādi paši kā putni un cilvēki. Ka viņi domā un savā starpā sarunājas. Un, ja tikai mēs no visas sirds pūlētos, mēs dzirdētu, ko viņi stāsta. Vajag tikai tikt vaļā no visām citām skaņām. Jābūt tikai ļoti klusam un ļoti uzmanīgi jāklausās. Bet cilvēks nekad nespēj būt pietiekami kluss..." Citāts no Trūmena Kapotes pēc patiesiem notikumiem rekonstruētā detektīva Gluži aukstasinīgi.

Centieniem mākslas darbā attēlot, tematizēt vai pat jaunradīt klusumu lielākoties raksturīgas delikāti smalkas intonācijas. Ļoti bieži svarīga, teju noteicoša nozīme ir pirmajā brīdī grūti ieraugāmām detaļām un apslēptiem sīkumiem. Kluso matēriju māksla tiecas būt neuzkrītoša, nepamanāma un prasa no skatītāja ilgstošu vērojumu, arī mākslai ietiecoties tāda veida ilgstamībā, kas ir daudz lēnāka un prātam neierastāka par ikdienas laika ritējumu. Zanes Tučas monohromās kompozīcijas lielā mērā atbilst asociācijām un intuitīviem vizuālajiem arhetipiem par klusumu. Līdztekus tās pārstāv arī kaut ko vairāk, kaut ko no tās emociju un sajūtu gammas, ko bināro opozīciju sistēmā varētu pretstatīt skaļajam, izaicinošajam, dramatizētajam.

Izstādes ...Bet cilvēks nekad nespēj būt pietiekami kluss gleznas ir par to klusumu, kas nav skaņu neesamība, bet drīzāk maigākas un mazāk verbālos veidos uztveramas informācijas frekvences. Tās vēsta par laiku, ko Zane Tuča savos darbos tiecas apstādināt, sastindzināt – varbūt tikai tādā režīmā var pastāvēt klusums. Visvienkāršākajā līmenī māksliniece attēlo to, kā vienlaikus pārklājas dažādi laika brīži, šo fiziski neiespējamo stāvokli, kas tomēr kairinājis tik daudzu autoru radošo iztēli un radījis daudzas mākslinieciskas vienlaicības, kurās saplūst tagadne, pagātne, nākotne. Zanes Tučas gleznās redzamie ainaviskie tēli atspoguļo šo mentālo laika zonu, kurā valda citi telpas un ilgstamības principi.

Pārklājumi veidojas arī darbu tehniskajā izpildījumā. Ar akrilu gleznotos laukumus pārklāj filigrāns zīmējums, kas gan precizē, gan tonāli sapludina attēlotās formas, kā arī pastiprina pelēcīgo kolorītu. Atturīgi lakoniskās ainavas, dabas un arhitektūras etīdes māksliniece tver stiklu atspulgos, katrai attēlotajai detaļai dubultojoties un saspēlējoties ar ziemeļnieciskas gaismas efektiem. Šo paņēmienu Zane Tuča izmantojusi arī iepriekš, atgriežoties pie tā caur dažādiem motīviem. Līdzīgi kā sengrieķu mītā par Narcisu, spīduma un objekta saplūsme rada jaunu, trešo tēlu, kas ir simbols mirklīgajam un nenotveramajam, ja šajās gleznas meklējam klasisko attēlojuma loģiku. Ainavas elementi ir veids, kā domāt par mirkļiem, šķetināt laika mistērijas un fiziski sajūtamu klusumu, kas izjauc tā viendabīgo plūdumu.

...Bet cilvēks nekad nespēj būt pietiekami kluss darbi radīti, Zanei Tučai 2017. gadā uzturoties mākslinieku rezidencē Norvēģijā un fiksējot apkārtnes klusuma instrumentus – dabu, arhitektūru, cilvēka radīto. Meklējot gleznās redzamā klusuma izcelsmi, jāsecina, ka tas nav ne anarhiski uzlādētais 4,33 minūšu klusums, ne arī ēteriski metafiziskais – askēze Zanes Tučas gleznās pārklājas ar formu kaligrāfiju. Rezultātā varam novērot gan atsauces uz dažām visnotaļ lietišķām fotoreālisma tradīcijām un pašizdomātiem meditācijas paņēmieniem, kas redzējumu izvirza par mākslas darba saturu un prātu sastindzina centienos realitāti ieraudzīt no jauna. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Alma, Tērbatas 64

Kad?

9. februāris, 2018 – 30. marts, 2018

Ot. -Pk. 12 -20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja