Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Balansēšana uz naža asmens

Režisora Mihaila Idova spēlfilma Humorists, kas tika uzņemta Jūrmalā un Rīgā, stāsta par humora un varas attiecībām 80. gados

Uz Latvijas kinoteātru ekrāniem ir iznākusi Latvijas, Krievijas un Čehijas kopražojuma spēlfilma Humorists, ar kuru režijā debitējis Rīgā dzimušais un Berlīnē dzīvojošais pazīstamais rakstnieks un scenārists Mihails Idovs. "Vienmēr esmu vēlējies nodarboties ar kino," sarunā ar KDi atzīst Mihails Idovs, kurš augstāko izglītību ir ieguvis Mičiganas Universitātē ASV. Tur viņš ir studējis scenāriju rakstīšanas un dramaturģijas mākslu.

"Pēc tam es nedaudz nobijos un neaizbraucu uz Losandželosu kā mani kursabiedri, bet devos uz Ņujorku, jo biju noskatījies visas Vudija Allena filmas un gribēju dzīvot tur," atminas Mihails Idovs. Tur ātri vien viņš ir pārmeties uz žurnālistiku, kurā palicis apmēram piecpadsmit gadu. Viņa publikācijas ir bijušas lasāmas prestižajā izdevumā New York Magazine. Savukārt 2012. gadā Mihails Idovs pārcēlās uz Maskavu, kur ir bijis žurnāla GQ krievu izdevuma galvenais redaktors.

"Kad ierados Krievijā, atgriezos pie scenāriju rakstīšanas kā sava veida terapijas. Tos izdevās pārdot, un negaidīti es kļuvu par to, par ko vienmēr biju gribējis būt," viņš stāsta. Mihaila Idova darbu sarakstā ir krievu seriāls Optimisti un režisora Kirila Serebreņņikova filma Vasara (2018) par krievu rokmūzikas leģendu Viktoru Coju. "Kad radās doma par Humoristu, es nezināju, ka pats to arī uzņemšu. Laika gaitā tas attīstījās par kamerdarbu, un es sapratu, ka varu iedomāties tā filmēšanas procesu," atklāj Mihails Idovs. Šo darbu viņš ir radījis tā sauktajā art mainstream stilā.

 

Ultraskaņas signāli

Filma Humorists stāsta par slavenu padomju estrādes humoristu Borisu Arkadjevu, kurš piedzīvo karjeras norietu. Viņu nomoka nemitīga balansēšana uz naža asmens un paškontrole, nepieciešamība domāt, par ko drīkst un nedrīkst jokot padomju sabiedrībā, – no tā rodas nedrošība, kas pamazām saindē gan mākslinieka iekšējo pasauli, gan attiecības ar tuvākajiem. Filmas darbība risinās 1984. gada vasarā.

"Man bija vajadzīga Padomju Savienība, jo man bija vajadzīga acīmredzama cenzūra, acīmredzama nebrīve – lai izstāstītu kādu joku uz skatuves, bija nepieciešams zīmogs un paraksts," paskaidro režisors. Viņš stāsta, ka pašlaik humora un varas attiecības Krievijā no skaidri uzrakstītiem noteikumiem – to drīkst, to nedrīkst – ir pārgājušas uz kaut kādiem ultraskaņas signāliem, kurus cilvēki cenšas uztvert un saprast, ko drīkst, ko nedrīkst.

Humorists tika uzņemts Jūrmalā un Rīgā, ko filmas galvenais mākslinieks Aivars Žukovskis ir iedzīvinājis astoņdesmito gadu atmosfērā. "Kad jūs rakstāt savas filmas scenāriju, jūs programmējat savu dzīvi tuvākajiem pāris gadiem. Es speciāli to uzrakstīju tā, lai man būtu iespēja atgriezties Latvijā ar šādu patīkamu iemeslu," atzīst Mihails Idovs. Humorista uzņemšanas laikā viņš šeit ir pavadījis vairāk nekā divus mēnešus.

Atšķirībā no seriāla Optimisti par padomju diplomātiem pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kur viss bija balstīts tā laika materiālu izpētē, šajā gadījumā Mihails Idovs ir uzticējies savām bērnības atmiņām. "Ja šīs atmiņas nedaudz pieviļ, tas nekas," uzsver Mihails Idovs. Viņa mērķis nav bijis radīt dokumentālu stāstu par Padomju Savienību.

 

Jautājums Dievam

Par galvenā varoņa profesijas izvēli režisors saka: šī filma nav tikai par humoristu, bet arī par cilvēku, kuru ir pārņēmušas iekšējas šaubas – viņš nav pārliecināts par to, ka atrodas savā vietā, bet ir pārliecināts par to, ka ir spējīgs uz kaut ko vairāk. "Gandrīz katrs humorists kaut kādā brīdī aizdomājas par literatūru vai dramatisko teātri," apgalvo Mihails Idovs.

Tieši iekšējās šaubas par atrašanos vai neatrašanos savā vietā ir viens no jautājumiem, ko režisors pats sev uzdod pastāvīgi. Tas ir saistīts ar viņa biogrāfiju, pārbraucieniem un profesijas maiņu. "Tas ir ļoti personisks jautājums, kuru es caur šo varoni – patīkamu vai nepatīkamu, pozitīvu vai negatīvu – mēģinu risināt. Kā izlemt, vai tu esi savā vietā? Kā izlemt, vai panākumi ir tā vērti, lai piekristu kompromisiem?" uzsver režisors.

Vienā no filmas epizodēm Borisam Arkadjevam tiek uzdots jautājums: "Ja jūs satiktu Dievu, ko jūs viņam pajautātu?" Ko uz šo jautājumu atbildētu Humorista režisors? "Es zinu, ko noteikti nejautātu, jo tas, ko jautā galvenais varonis, ir sliktākais jautājums no visiem iespējamiem," atbild Mihails Idovs. Savukārt Borisa Arkadjeva atbildi meklējiet filmā!

Galveno varoni atveido Aleksejs Agranovičs. Citās lomās redzams Jurijs Kolokoļņikovs, Alisa Hazanova un citi. Viens no pretendentiem uz galveno lomu ir bijis krievu humorists Maksims Galkins, kurš savā Instagram konta publikācijā neskopojas ar komplimentiem un savu ierakstu noslēdz ar vārdiem: "Par spīti tēmas nopietnībai, šajā filmā ir negaidītiem pavērsieniem piepildīts sižets, kas nelaiž vaļā līdz pat beigām. Turklāt jūs varat [..] sagādāt sev papildu izklaidi – iedomāties mani šajā lomā."

Intervijā krievu interneta žurnālistam Jurijam Dudjam režisors ir sacījis, ka Holivudas filmas ir paredzētas cilvēcei kā bioloģiskai sugai. Uz jautājumu, kam ir domāta viņa filma, Mihails Idovs atbild: "Es centos darīt tā, lai šī filma būtu maksimāli saprotama cilvēkiem, kuri ne pārāk labi zina šo laiku un šo vietu. Vārdu sakot, viss, ko vajag zināt, lai saprastu filmas sižetu, ir tas, ka Padomju Savienībā bija cenzūra un ļoti cienīja estrādes humoru." Iespējams, Humorists varētu atstāt emocionālāku iespaidu uz Austrumeiropas nekā uz Rietumeiropas skatītājiem. "Kaut gan man ir grūti spriest, jo es esmu gan te, gan tur," norāda Mihails Idovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja