Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ditas Rietumas kino izlase: 29. XI - 6. XII

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Māja, ko uzcēla džeks

@

Režisors Larss fon Trīrs. Lomās Mets Dilons, Bruno Gancs, Uma Tūrmane u. c.

Larss fon Trīrs ir viena no Eiropas kinorežijas izcilībām, autors, kura darbu pētījumiem ir veltītas grāmatas un disertācijas. Par spīti pielūgsmes trīsām, ko kinokritiķī, arī manī, raisa fon Trīra vārds, šo filmu varu ieteikt tikai tiem, kuri spēj uz mākslu skatīties ar tikpat vēsi racionālu, atsvešinātu un cinisku skatienu, kā šoreiz to dara pats Trīrs. Filma, kas veidota kā perfekti strukturēts, rafinēti estetizēts un subjektīvs sērijslepkavas atskats uz savu praksi un noziegumiem, izraisīja pamatīgu skandālu Kannās. Meistarīgi, bet, Lars, kāpēc?!

 

Laimīgais Lācars

@@@@

Režisore Alise Rorvahere. Lomās Adriāno Tardiolo, Agnese Graciāni, Luka Kikovāni u. c.

Itāļu režisore Alise Rorvahere par šo filmu jau ir saņēmusi Kannu festivāla balvu kā labākā scenāriste. Laimīgais Lācars ir viena no piecām filmām, kas pretendē uz Eiropas labākās filmas titulu. Pamatīgi nostrādāts, neparasts stāsts, kas dziļi sakņojas Itālijas kultūrā un sociālajā vidē. Tajā apzināti tiek dzēstas robežas starp reālismu un mītu, pazīstamas mūsdienu realitātes zīmes mijas ar pasakai tuvu nosacītību un laika ritumu. Filma neuzkrītoši atgādina gan par Itālijas kino neoreālisma tradīciju, gan dižo XX gadsimta itāļu režisoru darbiem.

 

Filmas par vēsturi Seansi kinoteātrī Splendid Palace 29. un 30. novembrī

Latvijas Kultūras akadēmijas konferences Vēstures poētika un politika kino un teātrī ietvaros divas dienas kinoteātrī Splendid Palace tiek piedāvātas pēdējo gadu Baltijas un Somijas vēsturiskās filmas. To vidū ir viena no nozīmīgākajām Somijas filmām Mūžīgais ceļš, kuras varoņi nonāk Krievijā staļinisma represiju laikā, un Lietuvā tapušais darbs Pūču kalns par mežabrāļiem, kuri cīnījās pret padomju varu pēc Otrā pasaules kara. Dramatiskas tēmas, atšķirīga stilistika un autoru rokraksts. Ieeja bez maksas (pieteikties: [email protected]).

 

Jaungada taksometrs

Režisors Māris Martinsons. Lomās Lauris Reiniks, Zane Dombrovska, Dita Lūriņa-Egliena, Andris Bulis u.c.

Sociālajos tīklos jau ir radīta mirkļbirka #šīnavsimtgadesfilma, ko varētu attiecināt arī uz režisora Māra Martinsona situāciju komēdiju Jaungada taksometrs. Filmā iesaistīto aktieru un izklaides žanra profesionāļu (vispirms Laura Reinika) klātbūtne garantē, ka tā piesaistīs plašu interesi. 2018. gads jau ir kļuvis par nacionālajam kino veiksmīgāko gadu Latvijas vēsturē. Visticamāk, arī Jaungada taksometrs palīdzēs nostiprināt nacionālā kino apmeklētības rekordu, kuru kopīgi veido filmas, kas tapušas gan simtgades programmā, gan ārpus tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja