Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izrādīs Ukrainas dokumentālās īsfilmas

Otrdien, 10. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā (Elijas ielā 17) notiks Ukrainas dokumentālo īsfilmu seanss. Seansā tiks izrādītas dokumentālās īsfilmas – laikmeta liecības par skolas gaitu atsākšanu Ukrainā par spīti karam, aizbraucēju portreti un cilvēcīgas ainas no pagaidu apmešanās vietām.

Dokumentālo īsfilmu seansu rīko Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Divas no seansa programmā iekļautajām filmām skar izglītības tematiku sarežģītos sociālpolitiskos apstākļos. Ukrainā veidotajā filmā Kad es pieaugšu (When I Grow Up, režisori Klēra Bijē, Olivjē Žobārs, 2023) trīs drosmīgi ukraiņu jaunieši – četrpadsmitgadnieki Mikita, Darina un Sonja no Irpiņas – atsāk mācības par spīti karam. Filma veidota Eiropas Komisijas kampaņā Izglītība par spīti visam (Education, No Matter What), kas rīkota ar Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (ECHO GD) starpniecību. Sniedzot jauniešiem balsi, kampaņa Izglītība par spīti visam dokumentē viņu ambīcijas un drosmi kara izpostītajā valstī. Oktobra beigās filma tiks izrādīta arī jauniešu organizācijas Avantis rīkotajā starptautiskajā mediju nometnē jauniešiem Young Media Sharks Kuldīgā.

Savukārt liriskā dokumentālā filma Zosja (rež. Varvara Možajeva, 2023) ieved skatītājus 18 gadus vecās mākslas studentes Zosjas pasaulē. Viņa studē Diseldorfas Mākslas akadēmijā un, tāpat kā filmas režisore, no jauna veido savu dzīvi pēc aizbraukšanas no dzimtās Harkivas. Filma ieguvusi galveno balvu kampaņā Izglītība pāri visam VICE World News rīkotajā īsfilmu konkursā Izglītība darbībā.

Vēl divas seansa programmā iekļautās īsfilmas veidotas Ukrainas kinofestivāla Docudays UA konkursā Civil Pitch 2.0, kura mērķis ir iemūžināt šobrīd aktuālus notikumus Ukrainā. Filmas Nakts paspārnē (Under the Wing of a Night, rež. Lesja Diaka, 2022) centrā ir 11 gadus vecā Olesja, kura kopā ar māti tagad dzīvo Briselē un ik vakaru gaida tēta zvanu no Ukrainas. Ģimenes lielā tuvība vairo jaunās meitenes spēku, bet deja un pieskārieni ļauj tikt galā ar dusmām un pielāgoties jaunajai ikdienas realitātei.

Novērojošajā filmā 89 dienas (89 Days, rež. Pavlo Dorohojs, 2022) apkopotas ainas no Harkivas metro stacijas, kas iebrukuma pirmajos mēnešos daudziem pilsētas iedzīvotājiem kalpoja par bumbu patvertni. Pēc filmas paredzēta saruna ar režisoru.

Konkursā Civil Pitch 2.0 veidotās filmas pavasarī pirmizrādītas Kanādas dokumentālā kino festivālā Hot Docs.

 

Ieeja seansā brīva. Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā. Vairāk informācijas Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja