Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jau 20. reizi notiks 4. maija Latvijas filmu maratons

Valsts svētkos jau 20. reizi notiks Nacionālā Kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons, kas nu jau vairākus gadus tiek rīkots divos paralēlos formātos – klātienē kinoteātrī Splendid Palace un visā pasaulē tiešsaistē, portālā filmas.lv. Abi formāti skatītājiem pieejami bez maksas, un abās programmās zināma uzmanība veltīta faktam, ka tieši maija pirmajās dienās aprit 20 gadi, kopš Latvija uzņemta Eiropas Savienībā, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Plašākā sadaļa 4. maija Latvijas filmu maratonā ir seansi kinoteātra Splendid Palace abās zālēs; svētku programma sāksies plkst. 13 Lielajā zālē, kur pirmais, kā vienmēr, būs animācijas seanss bērniem – studijas Animācijas brigāde visjaunākā leļļu filma Burkāns neparastais (pirmizrāde, režisore Inese Pavēne) un vēl deviņas dažādu studiju un režisoru filmas, kas uzņemtas šajos 20 gados. Kinoteātra Lielajā zālē tiks demonstrēta arī režisoru Antras Cilinskas un Annas Vidulejas dokumentālā filma Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks (2024) un jauno autoru īsfilmu izlase, bet vakara pirmizrāde šogad būs režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu.

Kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē plānoti četri seansi no plkst. 14.30, tur tiks demonstrētas divas jaunas spēlfilmas – režisores Elzas Gaujas aizkustinošais senioru mīlestības stāsts Pastkarte no Romas (2024) un Lienes Lindes trīsdesmitgadnieku paaudzes traģikomēdija Melnais samts (2024) – un divas dokumentālās filmas – režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas veidotais talantīgās, enerģiskās un titulētās slēpotājas Patrīcijas Eidukas portrets Patrīcija (2024) un režisora Pētera Krilova vēstures stāsts Klucis. Nepareizais latvietis (2008) – par Staļinlaika "latviešu operācijas" upuri XX gadsimta 30. gados, latviešu izcelsmes mākslinieku Gustavu Kluci. Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos paredzēts tradicionālais brīvdabas seanss kinoteātra priekšpagalmā (Splendid Garden) – izvēršot Lielajā zālē pieteikto dokumentālista Jura Podnieka personības tēmu, tiks demonstrēta viņa vispopulārākā filma Vai viegli būt jaunam? (1986), kas padarīja Juri Podnieku slavenu visā Eiropā.

NKC portālā filmas.lv svētku programmā būs iekļautas vairākas filmas, kas saistītas ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, īpašākā no tām – dokumentālu īsfilmu antoloģija ES (2004), kuru veidojuši 12 režisori, filmējot katrs kādu ļoti atšķirīgu varoni dažādās Latvijas malās, bet vienā un tajā pašā dienā – 2003. gada 20. septembrī, kad Latvijā notika tautas nobalsošana par vai pret iestāšanos Eiropas Savienībā. Tiešsaistē būs skatāmas arī jaunas spēlfilmas – režisores Ināras Kolmanes Mātes piens (2023) un režisora Jura Poškus Saule spīd 24 stundas (2023) ar Andri Keišu galvenajā lomā. Portāla filmu programma būs pieejama 4. maijā visu diennakti visā pasaulē (atbilstoši katras valsts vietējam laikam).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja