Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietainā dienā es pastaigājos pa Soho

Festivālā – dokumentālās filmas ar spēcīgu autora klātbūtni

"Šīgada festivāla programmā mēs esam izvēlējušies rādīt dokumentālās filmas ar spēcīgu autoru klātbūtni, kas var izpausties dažādi – kā autobiogrāfijas, autoetnogrāfijas un kinematogrāfiskas introspekcijas piemēri," atklāj 6. Rīgas Pasaules filmu festivāla pārstāve Ieva Lange. Festivāls norisināsies kinoteātrī Kino Bize no 25. līdz 28. aprīlim.

Tā atklāšanā tiks izrādīta eksperimentālā kino klasiķa, šīgada sākumā mūžībā aizgājušā Jona Meka dokumentālā filma Pastaiga (1990) ar kinozinātnieka Viktora Freiberga ievadvārdiem. "Lietainā dienā es pastaigājos pa Soho. Sāku savu pastaigu Vustera ielā 80 un turpinu Viljamsburgas tilta virzienā, kur 58 minūtes vēlāk mana pastaiga beidzas. Staigājot es laiku pa laikam komentēju to, ko redzu, vai pieminu pilnīgi nesaistītus stāstus, kas ienākuši prātā," ir sacījis Jons Meks, kurš pazīstams ar savu dienasgrāmatas stilu kino veidošanā.

Festivāla nākamo dienu programmas ir jauši/nejauši sakārtojušās vairākās tēmās. Piektdien demonstrētās filmas saistītas ar ģimenes tēmu, sestdien izrādītie kinodarbi – ar ķermeņa tēmu, savukārt svētdien demonstrēto filmu autori ir sociālantropologi, kuri izmanto kino kā pētījuma metodi. Pēc seansiem paredzētas sarunas ar filmu veidotājiem un to varoņiem klātienē vai Skype video tiešsaistē. "Tas ir tas, uz ko mēs liekam uzsvaru, lai skatītājiem būtu iespēja uzzināt kaut ko vairāk par redzētajiem kinodarbiem tieši no pirmavota. Tā ir papildu vērtība," uzsver Ieva Lange un piebilst, ka iepriekšējo gadu pieredze liecinot, ka kinoteātra Kino Bize mājīgā atmosfēra veicinot izsmeļošas sarunas.

Pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē Rīgas Pasaules filmu festivāls piedāvās arī filmu programmu bērniem un jauniešiem. "Esam iedvesmojušies no citiem dokumentālo filmu festivāliem, kuri attīsta bērnu un jauniešu filmu programmas. Nesen ar kolēģiem apmeklējām kādu festivālu Rumānijā, kur, ierodoties pilsētā, tā norises vietu varēja atrast pēc bērnu grupām, kuri dodas uz dienas seansiem," atminas Ieva Lange. Viens no šajā programmā ietvertajiem kinodarbiem būs igauņu režisora Jāņa Valka dokumentālā filma Ahto. Dzenoties pakaļ sapnim (2018) par piedzīvojumu meklētāju Ahto Valteru.

Savukārt Rīgas Pasaules filmu festivāla noslēgumā tiks izrādīta krievu režisores Jūlijas Mironovas dokumentālā filma Tauta, kuras centrā ir etnomuzikoloģe un dziedātāja Marija Korepanova un viņas centieni vākt besermjanu tautas dziesmas un vairot interesi par to dziedāšanas tradīcijām. Pēc seansa paredzēta tikšanās ar filmas autorēm un Marijas Korepanovas minikoncerts.

Ar visu festivāla programmu var iepazīties www.kinobize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja