Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlfilma Bille izdota DVD formātā

Režisores Ināras Kolmanes veidotā pilnmetrāžas spēlfilma Bille, kas nupat ieguva Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu Kilograms kultūras, šobrīd pieejama arī DVD formātā, informēja producenta asistente Evita Bērziņa.

Filmas diski pieejami gan grāmatnīcās un mūzikas ierakstu veikalos, gan internetveikalā http://www.bestbaltic.eu.

Par prieku skatītājiem DVD redzama ne tikai filma, bet arī tās video aizkadri un fotogrāfa Jāņa Deinata filmēšanas laukumā uzņemtās bildes. Savukārt DVD filmu iespējams skatīties ar subtitriem angļu un krievu valodā.

Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei uzņemtā Filmu studijas DEVIŅI spēlfilma Bille, kura 2018. gadā saņēma Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, saņēmusi arī balvu Kilograms Kultūras kategorijā Kino. Savukārt filmas operators Jurģis Kmins par savu izcilo darbu saņemis prestižo The IMAGO International Award for Best Cinematography balvu kategorijā labākie jaunie operatori.

Spēlfilmu Bille, kas iekļuvusi 2018. gada Latvijas apmeklētāko filmu desmitniekā, noskatījušies jau vairāk nekā 63 tūkstoši skatītāju. Filma, kas tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna Bille motīviem, skatītājus ieved 1930. gadu Ulmaņlaiku Latvijā, kur bagātajiem ir savas ielas, bet nabagajiem savas. Filmēšana norisinājās gan Rīgā – autentiskajā rakstnieces Vizmas Belševicas bērnības mājā Vārnu ielā, Vecrīgā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē  –, gan Tērvetē, Tukuma apkaimē, Baldonē, Gulbenē un citur.

Lai vieglāk būtu iejusties Billes pasaulē, filmas Facebook lapā Bille the Film atrodama gan Billes tēva iecienītās ceptās “siļķes avīzē” un debesmannā video receptes, gan aktieru un filmēšanas komandas aizkulišu stāsti. Aktrise Lolita Cauka atceras, kā filmas provēs nejauši tika salīmēti viņas mati,  Elīna Vāne piemin, ka filmā dzirdamo dzejoli nācies skaitīt vismaz 20 reizes, savukārt Vilis Daudziņš savam tēlam pat izdomājis dzīvesstāstu.

Titullomu filmā atveido Rūta Kronberga, Billes mammas lomā iejutusies Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri – Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Mazā Rūta atklāj, ka filmēšana bija nopietns darbs, turklāt „nav viegli attēlot meiteni, kas tu patiesībā neesi, kura ir daudz savādāka”, savukārt filmas režisore Ināra Kolmane atceras, ka jau pēc pirmās tikšanās reizes Rūta palika atmiņā, jo spēja iejusties tēlā un izdzīvot to. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja