Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

15YBY īsfilma iekļūst Lielbritānijas lielākā dokumentālo filmu festivāla konkursā

Piektdien, 15. jūnijā, Šefīldas Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Lielbritānijas pirmizrādi piedzīvos Latvijas – Francijas kino kopprojekts 15 stāsti par jauno (15YBY), informēja projekta pārstāve Eva Mežīte.Festivāla konkursa programmā ir iekļauta projekta pirmā īsfilma Ala-Too, kas ir Kirgizstānas Republikas režisora Čingiza Narinova stāsts par valsts galvaspilsētas Biškekas centrālo laukumu.

Vietu, kurā var sastapt gan militāro sardzi, gan pa kādam steidzīgam tirgonim un bezrūpīgai ģimenei, un vietu, kurā notiek visi nacionāli nozīmīgākie pasākumi. To vidū arī valsts apvērsumi ik pēc pieciem gadiem, kuros cerības uz labāku dzīvi tiek nokautas. Citkārt arī tiešā nozīmē. Čingizs Narinovs ir viens no daudzsološākajiem jaunās Kirgizstānas Republikas kinorežisoriem. Papildus mācībām Kirgizstānā, viņš kino mākslu ir apguvis arī Krievijā un ASV. Kopš 2008. gada viņa filmogrāfiju veido trīs filmas, no kurām pēdējā ir viena no 15YBY īsfilmām Ala-Too jeb Laukums. Filmas operators ir Talgats Beriko, bet mūzikas autori ir latviešu mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora) un Ulans Moldousupovs.Kā vēstīts iepriekš, dokumentālo kino projektu 15YBY veido 15 īsfilmas, kuras radījuši 15 režisori no bijušajām padomju republikām. Līdz šim lielākā šo valstu kino kopprojekta idejas autore ir producente Ilona Bičevska no Latvijas. 15 YBY režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Armēniju, Moldovu, Azerbaidžānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu. Projektam ir radīta plaša profila interneta platforma www.15yby.com, kur var iepazīties ar īsfilmu anotācijām, autoriem, viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, kā arī video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15YBY pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras televīzijas kanālā Arte France un Arte Germany. Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, Kannu kinofestivāla programmā Doc Corner, bet savu nacionālo pirmizrādi tas piedzīvoja maijā Rīgas Freedom Film festivālā. Rudenī visas īsfilmas varēs redzēt arī Latvijas kinoteātros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja