Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

2. decembrī kino "Rīga" demonstrē I.Selecka "Sieviete, kuru gaida?"

Otrdien, 2. decembrī, kinoteātrī "Rīga" režisors Ivars Seleckis svin 30 gadu jubileju savai leģendārajai dokumentālajai filmai "Sieviete, kuru gaida?" (1978). Programmā - socioloģes Dagmāras Beitneres komentārs, tikšanās ar filmas radošo grupu un varonēm, filmas noskatīšanās un kavēšanās atmiņās.

Šo analītisko darbu kinokritiķis Miks Savisko savulaik nosaucis par latviešu dokumentālā kino 70. gadu galveno filmu. Tā ir pirmā filma, kas saņēmusi dokumentālistu balvu "Lielais Kristaps", un šīs desmitgades apmeklētākā dokumentālā filma, ko visā Padomju Savienībā noskatījās 11 miljoni cilvēku.Viens no filmas scenārija autoriem - Tālivaldis Margēvičs saka: „Tā ir vienkārša, filozofiski praktiska atziņa, kas darbojusies visos laikos, – sievietes stāvoklis sabiedrībā ir lakmusa papīrs sabiedrībai vispār. Galvenās problēmas, kas sabiedrībai ir, koncentrējas sieviešu jautājumā; jebkura cīņa par demokrātiskiem uzlabojumiem sākas ar sieviešu tiesībām un problēmām”.  Tāpēc arī filmas autori – režisors un operators Ivars Seleckis, scenārija autori Andrejs Dripe un Tālivaldis Margēvičs – 70. gadu vidū sāka pētīt problēmas, kuras rodas no padomju sabiedrībā pārspīlētās sieviešu līdztiesības. Kopā ar viņiem pie filmas strādāja montāžas režisore Maija Selecka, komponists Ivars Vīgners, redaktori Leo Rage un Agris Redovičs, filmas direktors Pauls Prūsis un citi; daudzi no viņiem otrdienas vakarā pulcēsies kinoteātrī Rīga uz jubilejas seansu un kliņģeri. Klāt būs arī filmas varones, ko vien Ivaram Seleckim būs izdevies sameklēt, bet meklējamo ir daudz, jo filmā piedalījās visdažādāko profesiju pārstāves - gan asfaltētājas un traktoristes, gan audējas un pārdevējas, gan zinātniece, ķirurģe un daudzbērnu māte.Lai noskaidrotu, vai filmā pētītā sievietes situācija sabiedrībā kopš 70. gadiem ir mainījusies, pirms seansa komentāru sniegs socioloģe Dagmāra Beitnere, bet filmas autori dalīsies atmiņās par filmas tapšanas laiku.Ieeja ar ielūgumiem un biļetēm (Ls 2,00)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja