Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aģents 117: Pazudis Rio

Ekscentriskā franču filma ironizē par Džeimsu Bondu un daudz ko citu

Frančiem tiešām nepiemīt mazvērtības komplekss - nez vai cilvēks ar kaut cik kritisku attieksmi pret sevi un savu veikumiņu uzdrīkstētos filmu Aģents 117. Pazudis Rio reklamēt ar tēzi: "Franču Džeimss Bonds - gudrāks, jautrāks un stilīgāks!"

Retro šarms

Lai nu viņiem tiek! Kaut tos, kas vēlēsies filmā saskatīt kaut ko no jaunākās Bonda paaudzes izpausmēm, piemēram, Daniela Kreiga filmu tehnokrātisko skaudrumu, jānoorientē strikti. Aģents 117 darbojas XX gadsimta 60.gados, par to liecina amizantie retro interjeri, dāmu tērpi, frizūras u.c., tas nozīmē, ka franču filmas autori atsaucas uz pašām pirmajām filmām par aģentu 007, protams, ar Šonu Koneriju (piemēram, Doktors No, 1962). Franču aktieris Žans Dižardēns, kura spilgtākā mūsu ķinīšos redzētā loma ir ciniskais reklāmindustrijas darbonis filmā 99 franki, patiesi ir līdzīgs Konerijam agrīnajās Bonda filmās - no breolīna piegludinātajiem matiem līdz retro peldbiksēm un torsa, kuru ieraugot ģībst dažādu tautu un nāciju dāmītes. Amizanti nieki, detaļas, mizanscēnas, kas atgādina britu nacionālo lepnumu - Bonda sāgu arī tās vēlākajās izpausmēs, filmā Aģents 117. Pazudis Rio izmantoti dāsni. (Jāpiebilst, ka līdz mums nonākusī filma ir sīkvels, Francijā 2006.gadā populāras filmas Aģents 117. Kairas spiegu ligzda/OSS 117: Le Caire nid d"espions turpinājums.)

Žmiedzam jokus!

Aktuālajā sīkvelā aģents 117 (Ž.Dižardēns) pēc koķetām dejām ar ķīniešu princesēm un varenas asinspirts tiek pie kārtējās īpašās misijas - viņam jādodas uz Riodežaneiro, lai no bijušā nacista profesora Cimmela saņemtu mikrofilmas ar Francijas kolaboracionistus atmaskojošiem datiem. Rio aģentam 117 tiek "piestiprināta" kolēģe - Izraēlas izlūkdienesta skaistākā virsniece Doloresa, kuras mērķis arīdzan ir tikt pie kara noziedznieka Cimmela, lai to likvidētu. Filmas autori cenšas izžmiegt maksimāli daudz joku - īpaši viņiem tīk ironija par seksismu, mačismu un nacionālo piederību. Tiek gan narcistiskajam aģentam, gan ebrejiem, gan vāciešiem. Turklāt liela daļa jociņu ir ar skābes kodīgumu - bez nodevām politkorektumam.

Sveiciens Ostinam Pauersam

Žanriskā ziņā šī ekscentriskā parodija, protams, nav nekāds atklājums - 60.gadu anturāžu un superspiega filmu sižeta klišejas bezkaunīgi krāšņi ir apspēlētas jau trīs Ostina Pauersa filmās (Austin Powers, 1997, 1999, 2002). Kaut Ostins Pauerss, šķiet, bija brits, un nacionālais jautājums, ar kuru tik sirsnīgi ņemas franču filmas autori, viņu absolūti nesatrauca. Arī motīvu un atsauču rasols jeb, smalki sakot, "intertekstualitāte" ir ejošs paņēmiens Holivudas komēdijās/parodijās par pēdējo gadu komercaktualitātēm. Arī šajā ziņā franči grib būt gan labāki, gan cēlāki, jo viņu filmas izejmateriāls - bondiāna - sen kanonizēts klasikas kārtā. Bez viegli atpazīstamā Bonda filmā trekni iezīmēts veltījums arī Alfredam Hičkokam, precīzāk, viņa filmai Vertigo - aģents 117, gluži tāpat kā klasiskās filmas Vertigo (1958) varonis, ko spēlēja Džeimss Stjuarts, cieš no augstuma bailēm. Reiboņi, kas aģentu pārņem, paskatoties uz kaut kur tāltālu apakšā vīdošo zemi, arī vainas komplekss, kas ir to pamatā, ir precīzi Vertigo citāti. Ja jūs uzrunā 60.gadu retro un ironija par supervīrieša/aģenta tēmu, šis franču nieks iepriecinās.7


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja