Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bibliotēkām un Neredzīgo biedrībai dāvina Ingas Ābeles romāna Klūgu mūks audio ierakstus

2017. gada nogalē tapušā Ingas Ābeles romāna Klūgu mūks radio lasījuma 300 eksemplāri CD formātā uzdāvināti Latvijas bibliotēkām un Latvijas Neredzīgo biedrībai, informēja Biedrības ESTO valdes locekle, producente Ilona Rupaine.

Romāna Klūgu mūks radio lasījumu 19 sērijas 2017. gada decembrī izskanēja Latvijas Radio 1, bet vēl pirms tam Latgales radio ēterā. Romāna lielieskaņojumā piedalījās vairāki desmiti vadošo Latvijas teātru aktieru: Juris Kalniņš, Inga Misāne, Zigurds Neimanis, Jānis Kirmuška, Uldis Dumpis, Mārtiņš Brūveris, Voldemārs Šoriņš, Katrīne Pasternaka, Lidija Pupure, Kaspars Pūce, Indra Burkovska, Gints Grāvelis, Kristaps Rasims, Aija Dzērve, Raimonds Celms, Uldis Anže, Akvelīna Līvmane, Zane Aļļēna, Artis Robežnieks, Daiga Kažociņa, Mihails Karasikovs, Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Egliens, Pēteris Liepiņš un citi. Projekta idejas autore un romāna lasījumu balss ir radio diktore, žurnāliste Anta Rugāte. Romāna Klūgu mūks radio lasījumi ierakstīti Jura Podnieka studijā, ieraksta režisors Juris Kalniņš, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, mūzikas autors Juris Vaivods.

Viens no audio projekta mērķiem bija padarīt Ingas Ābeles romāna Klūgu mūks radio lasījumus vēl pieejamākus sabiedrībai, tādēļ radio lasījumu projekts turpinājies ar to izdošanu CD formātā. 

Latvijā labi zināmais Ingas Ābeles romāns Klūgu mūks ir kā pilns alfabēts, kurā Latvijas vēsture ir fons dramatisma un traģisma pārpilnam patiesam un dziļam stāstam par personību, par gribu un izvēli, par mīlestību un ciešanām, ko izdzīvo cilvēks, tas ir stāsts par pirmo Latgales latviešu baznīckungu un lidotāju debesu alkām, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Galvenā varoņa prototips ir Francis Trasuns – katoļu priesteris, teoloģijas maģistrs, ievērojams valstsvīrs un sabiedrisks darbinieks. Romānā aptverts plašs vēstures periods, ģeogrāfija un tematika.

2014. gadā romānam Klūgu mūks piešķirta Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā, 2015. gadā Latvijas Literatūras gada balvas nominācijā Labākais prozas darbs un Latgaliešu kultūras gada balva Boņuks nominācijā Par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē. 2017. gadā Inga Ābele saņēma Autortiesību bezgalības balvu 2017, jo romāns Klūgu mūks tika izdots ne vien grāmatas un e-grāmatas versijā, tulkots lietuviešu valodā, bet iestudēts un izskanējis 19 radio lasījumos, izdots audio ierakstos, pārtapis Indras Rogas iestudējumā Klūgu mūks Latvijas Nacionālajā teātrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja