Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Čeburašku privatizē japāņi

1966. gadā krievu rakstnieks Eduards Uspenskis savā fantāzijā radīja nenosakāmas izcelsmes brūni pūkainu būtni ar lielām ausīm un deva dzīvnieciņam vārdiņu  – Čeburaška (vai latviešu valodā kāds maz mēģinājis iztulkot, ko viņš varētu nozīmēt?)

Čeburaška, kā zinām no padomju zīmētās multiplikācijas klasikas filmiņām, draudzējas ar Krokodīlu (Genu). Aso zobu īpašnieks, kurš dabā zināms kā plēsoņa, ir viņa vienīgais un labākais draugs. Miljoniem padomju (un tak jau ne tikai) bērnu pazīst un mīl sirsnīgo, neaizsargāto, jauko Čeburašku (kaut arī šī miljonu mīlestība līdz šim nav traucējusi joprojām strīdēties rakstniekam Uspenskim un viņa mantiniekiem ar kinostudiju Sojuzmultfiļm un tās mantiniekiem par autortiesībām uz spalvaino radījumu – tā tēlu un vārdu).

Taču izrādās, ka pārējā  pasaulē viskvēlākie Čeburaškas cienītāji dzīvo Japānā  – tur mazais bolausītis ar visu savu krokodraugu arī kļuvis par populāru animācijas filmiņu varoņiem, kad 2001. gadā padomju laiku multenes tika demonstrētas kādā Tokijas kinofestivālā. Tad arī vadošā animācijas studija Frontier Works (tās kontā ir superpopulārie animācijas seriāli Air, Karin, Marmelade Boy, To Heart) iegādājās autortiesības uz Čeburaškas "brendu". Un kopš 2009. gada oktobra ik nedēļu Japānas TV izlaiž kārtējo seriāla Cheburashka Arere? daļu.

Patlaban Tokijā notiekošajā  pasaulē lielākajā Starptautiskajā animācijas filmu tirgū (piedalās 244 kompānijas, arī no ASV, Dienvidkorejas, Francijas, Ķīnas...) Čeburaškam veltīts atsevišķs izstādes stends 300 kvadrātmetru platībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja