Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Cīņa

Triādes ir ķīniešu mafija. Jakudza - tas pats japāņiem. Šīs abas miermīlīgajā varavīkšņainajā Sanfrancisko nekādi nevar sadzīvot. Un tad vēl Niknais - profesionāls killers individuālists, kurš pamanās abu naidīgo grupējumu starpā iedzīt tik pamatīgu ķīli, ka pat kārtībsargi no FIB, kam būtu jātur roku uz pulsa, netiek gudri, ko lai ar kašķīgajiem aziātiem dara.

Turklāt vienam "fibistam", vārdā Džons Krofords, kurš runā ar skaidru koknejieša akcentu (jo viņu tēlo brits Džeisons Stethems), ir īpašs zobs uz Nikno: noslēpumainā Niknā dēļ, kā jau tas action subžanra - atriebības filmām - pieklājas, gājusi bojā Džona labāka drauga ģimene.

Veči un smalka lelle

Niknais, īstajā vārdā Viktors Šovs, protama lieta, ir aktieris ar spēcīgu "vienmēr stiprā vīra" harismu un kinematogrāfā tik efektīgā kājbaleta - kungfu cīņu - virtuozs Džets Lī. Slavenība, zvaigzne žanrā, kura popularitāte allaž tiek apšaubīta, tomēr ir gana dzīvelīga, lai ikreiz pārsteigtu skatītājus un labi pelnītu. Jo austrumu cīņas baltajam cilvēkam ir teju mitoloģisks brīnums, kas robežojas ar neticamo, tādēļ kino kā triku kultūrai tās ir īpaši izdevīgas - vari ar montāžu, kameras rakursu spēlēm, vizuālajiem efektiem eksperimentēt uz nebēdu, it īpaši, ja pa rokai vēl ir īsti sporta profesionāļi, kas pazīst drēbi, - tādi ka Lī un, tavu brīnumu, arī Stethems, kurš, rādās, ieviesīs Holivudas izklaidēs ne tikai no huligāniskā "tēva" Gaja Ričija britu ciniskā humora mulsinošo spriedzi, bet gana labi turpinās slaveno "balto austrumnieku" - tādu martiālo mākslu meistaru kā Čaks Noriss, Dolfs Lundgrēns vai van Damme - tradīciju. Nu, bet par vīrišķīgās kompānijas uzprišināšanu ar femīno elementu parūpējusies Devona Aoki, supermodele, kas jau labu laiku aktīvi ņemas pa kino un, kā smejies, kaujas kā pats dievs. Uz mani privāti šī būtne jau kopš Roberta Rodrigesa Grēku pilsētas laikiem iedarbojas gaužām fascinējoši - ir šajā Āzijas nežēlīgajā lellē kas satriecoši smalks!

Aizgūstot no smalkiem plauktiem

Žanra pazinēji Cīņā uz sitiena atpazīs citātus gan no Maikla Čimino leģendārā Pūķa ceļa/The Way of Dragon, gan sižeta elementus no melnā detektīva klasiķa Dešila Hemeta Sarkanās pļaujas/Red Harvest slavenās ekranizācijas. Jo stāsts par diviem nāvīgajiem ienaidniekiem antagonistiem, viņu mūžīgo dvēselisko vientulību un, protams, viņu abu likteņos, kā patiesībā izrādās, vairāk vienojošo nekā atšķirīgo, pieder, godīgi sakot, augstajai mākslai. Tikai te tā pamatīgi sapiparota ar mūslaiku klipizācijas pārāk iespaidotā ņigu ņegu kultūršova elementiem, no kuriem vieniem kinozālē sareibst galva, citi aiz sajūsmas paģībst. Kā izklaide ar nežēlīgi skaistiem austrumu cirka elementiem manta ir pat ļoti nesmādējama. Un, hm, arī dūjiņas te nav nevienas - visi ir cīņas putni. Kā raksta Variety apskatnieks - daudz prieka no tikpat kā tukšuma...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja