Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dancis pa trim

Uz jautājumu, kāpēc studijas Kaupo filma Dancis pa trim tapusi tik ilgi (darbs iesākts vismaz pirms gadiem pieciem), režisors Arvīds Krievs atbild aplinkus: "Ar naudu kino Latvijā pašvaki, mums valsts to piešķīra trijos piegājienos ar lielām laika pauzēm, tādēļ arī loģiski un pragmatiski bija filmas stāstu veidot trīsdaļīgu, arī filmēšanas process izstiepās laikā - kara laika ārskati, tad kara laika notikumi pagrabā, kurā turēja uz nāvi notiesātos, un mūsdienu epizodes.

" Skaitlis "trīs" Dancim pa trim ir zīmīgs - tā ir filma par mīlas trīsstūri, kurā attiecības samezglojas uz karadarbības fona 1944./45. gadā Kurzemē. Darbība notiek gan mūsdienās, kad Atis (Mārtiņš Freimanis) mēģina atrisināt savas izcelsmes mīklu, gan Otrā pasaules kara laikā. Karalaika stāsts scenārijā veidots pēc trimdas rakstnieka Valdemāra Kārkliņa romāna Tikai mīlestība (1959) motīviem, tā pamatā ir patiess notikums: latviešu leģionāru grupai par dezertēšanu tiek piespriests nāvessods, un pirmo reizi mūsu kino būs "restaurēta" tā saukto kureliešu (latviešu ģenerāļa Jāņa Kureļa grupējums) traģēdija. Vienlaikus ar vēsturisko kontekstu filmā tiek risinātas mūžīgās"tēmas - protams, par mīlestību un upurēšanos. Kā vēsta anotācija: "Otrā pasaules kara laikā latviešu karavīri mēģina atrast savu vietu, kas palīdzētu atjaunot valsts neatkarību. Tikmēr jauni cilvēki turpina iemīlēties, neraugoties uz nacionālo piederību un politisko pārliecību. Kristīnes Nevarauskas Sandra nokļūst jūtu krustugunīs starp iznesīgo vācu virsnieku (Mārtiņš Freimanis) un latviešu dižkareivi (Jānis Vingris). Vai sieviete var mīlēt vienlaikus divus vīriešus? Vai nāves priekšā vīrietis piedod mīļotajai neuzticību?"

Sarežģītā finansiālā situācija filmas pēcražošanas periodā arī radījusi amizantu situāciju - tikai šopirmdien filmēšanas grupa savu veikumu pirmo reizi ieraudzīja uz lielā ekrāna, jo tikai 27. februārī filmas kopiju atveda no laboratorijas Helsinkos. Preses pārstāvjiem bija jāapmierinās ar reklāmas materiāliem un reklāmrullīti. Šaubu nav, talantīgā cilvēka Mārtiņa Freimaņa pāragrā aiziešana ir sacēlusi krietnu "aģitāciju" arī šīs filmas sakarā. Filmas producents Jānis Vingris skumji ziņo, ka interese par filmu, jo īpaši Latvijas laukos, ir augusi tieši pēc Freimaņa nāves.

Ilgā filmas tapšana savā ziņā arī radošajai komandai bijusi traģisku notikumu apzīmogota - tāpēc Dancis pa trim ir arī veltījums tiem grupas dalībniekiem, kuri nesagaidīja pirmizrādi: izcilajam latviešu operatoram Dāvim Sīmanim, ar kuru Arvīds Krievs veidojis savas labākās filmas (Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili, Ievas paradīzes dārzs, Pasarkans vakariņš, Spēle), aktieriem Leonīdam Loceniekam, Kristīnei Bēdelei un Mārtiņam Freimanim (Mārtiņš tēlojis provokatīvo fotogrāfa maniaka lomu arī iepriekšējā Krieva filmā Man patīk, ka meitene skumst). Tāpēc filmas Dancis pa trim titros atrodam četru operatoru (Dāvis Sīmanis, Valdemārs Jemeļjanovs, Andrejs Verhoustinskis, Agris Birzulis) vārdus.

Kopā ar galveno aktieru trio filmā redzami arī Lauris Reiniks, Matīss Pavītols, Mārcis Lācis, Ģirts Krūmiņš, Rihards Rudāks, Juris Bartkevičs, Kārlis Būmeisters, Ruta Birgere, Matiass Knolls, Rūdolfs Plēpis, Indra Burkovska, Egils Melbārdis, Artūrs Ēķis.

Filmas māksliniece - Ieva Romanova, Sandras Silas kostīmi, mūzikas autors - Mārtiņš Brauns, scenāriju sarakstījis Andris Puriņš. Filma tiks demonstrēta Rīgā - kino Rīga un Cinamon un arī Ventspilī, Valmierā, Smiltenē, Liepājā, Siguldā un citur Latvijā. Tā ražota gan klasiskās filmlentes, gan DVD diska jeb ciparu formātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja