Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Festivālā Ungārijā galveno balvu saņem “Klucis – nepareizais latvietis”

No 23. līdz 26.septembrim Solnokā, Ungārijā norisinājās starptautisks tēlotājmākslas tēmai veltīts filmu festivāls un tajā galveno balvu dokumentālo filmu kategorijā saņēma “Vides Filmu Studijā” tapusī Pētera Krilova filma “Klucis – nepareizais latvietis”, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

 “”Klucis – nepareizais latvietis” ir filma, kurā personiskā, emocionāli piesātinātā vēstījumā savijusies 20. gadsimta sākuma latviešu izcelsmes krievu avangarda mākslas klasiķa Gustava Kluča dzīves drāma un veselas nācijas traģēdija staļinisko represiju laikā. Tas ir stāsts par neizmērojamām ambīcijām, cerībām, mīlestību un mākslinieka atbildību, kas viņu turpina vajāt arī pēc nāves,” atklāja “Vides Filmu Studijas” pārstāvis Valdis Ābols.  Savukārt 27. septembrī Viļņas dokumentālo filmu festivāla ietvaros pirmizrādi piedzīvoja “Vides Filmu Studijas” un “Private Joke Productions” (Francija) kopīgi producētā dokumentālā filma “"Viktora" pēdējais reiss” (režisors Rojs Lekus). Šī filma ir stāsts par tirdzniecības kuģi “Viktors” un tā komandu – 15 jūrniekiem no Latvijas un Lietuvas. “2000. gada aprīlī “Viktors”, kura mastā plīvo Latvijas karogs, gandrīz nogrima Biskajas līcī. Ievilkts Brestas ostā, tas veltīgi gaidīja ierodamies kuģa īpašniekfirmas pārstāvi. Īpašnieks ne vien atteicās maksāt par kuģa remontu un stāvēšanu ostā, bet arī izmaksāt jūrniekiem algas. Filmā vienlīdz spēcīgi atklājas atsevišķu jūrnieku raksturi sarežģītā situācijā un arī starptautiskās kuģniecības nesenā vēsture, kas turpinās arī šodien un kurā stāsts par “Viktoru” ir tikai viens no daudziem līdzīgiem. Vēsture, kuras tumšo pusi iezīmē negatīvas parādības – jūrnieku neaizsargātība, atsevišķu biznesa darboņu cinisms un varas iestāžu vienaldzība,” par filmu pavēstīja V.Ābols.  Pēc pirmizrādes notika filmas veidotāju tikšanās ar skatītājiem, kurā piedalījās filmas režisors Rojs Lekus (Francija), “Vides Filmu Studijas” producents Uldis Cekulis, scenārija konsultants Valdis Ābols un kuģa “Viktors” pēdējais kapteinis Vladimirs Kostirija.        Filmas pirmizrāde Latvijas Televīzijā gaidāma 2010. gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja