Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gatis Šmits. Gatavs filmēt!

Režisora Gata Šmita projekts "Tas notika ar viņiem" piedalās Nacionālā Kino centra konkursā par valsts finansējumu


"Nekādā gadījumā!" pajautāts par Rīgas Jaunā teātra izrādes Tas notika ar viņiem un topošās filmas nosaukuma līdzību, atbild režisors Gatis Šmits. "Nosaukums ir izrādes un filmas vienīgā sakritība. Vēl arī tas, ka gandrīz visi aktieri, kuri piedalās izrādē, būs arī filmā — Guna Zariņa, Andris Keišs, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Artis Gāga, iespējams, arī Baiba Broka. Viena no labākajām aktieru trupām Eiropā." Ja saņems finansējumu, Šmits skatītājiem piedāvās kriminālkomēdiju, kas atspoguļo šābrīža sabiedrības noskaņojumu. Režisors uzskata, ka sen nav tapusi latviešu filma, ko skatoties cilvēki ieraudzītu pazīstamas un labi saprotamas tēmas, kas aktuālas katram. Nu, piemēram, par korupciju. Par nabagajiem un bagātajiem. Par jaunajiem un vecajiem.

Ieraudzīt sevi un kaimiņu


"Tie, kuri prot labas filmas izveidot, bieži kļūst introverti un veido filmas tā kā sev, ļoti intelektuāli. Skatītājus tas samulsina. Savukārt filmas plašai auditorijai bieži nav labas kvalitātes — mēs mēģināsim trāpīt šaurajā spraugā: filma labā kvalitātē plašai auditorijai," saka G.Šmits. Viņš sola, ka skatītājiem būs iespēja atpazīt gan sevi, gan savus kaimiņus. Iemērkt karoti sabiedrības krējuma burciņā arī. Filmā būšot vesels virpulis notikumu!

Pirms četriem gadiem Šmits absolvēja Ņujorkas universitātes Tisch School of the Arts un ieguva maģistra grādu (MFA) kinorežijā. Atšķirībā no Ņujorkas skolas kursa biedriem, ko viņš dēvē par ļoti talantīgiem, Šmits Latvijā nesēž bez darba. Piezīmju grāmatiņai, ja viņam tāda ir, kopš pagājušā gada vien jābūt blīvi un ļoti steidzīgi pierakstītai: pagājušajā gadā Forum Cinemas pirmizrādi piedzīvoja Gata un trīs citu jauno latviešu kinorežisoru filma "Vogelfrei". Intereses par filmu netrūka, tā saņēma ļoti labas kritiķu un skatītāju atsauksmes. Viņa režisora roka pagājušajā gadā žestikulējusi arī uz Baltā nama skatuves, iestudējot Ērika Ešenvalda operu Augļu koks ir Jāzeps. Jaunajā teātrī viņš režisēja jau minēto film noir stilistikā ieturēto kriminālkomēdiju Tas notika ar viņiem. Savukārt šīgada sākumā Šmits ķērās klāt mūzikla Les Miserables iestudējumam. "Ļoti daudz esmu iemācījies šajos gados. Sapratis, kas man ir interesanti," atzīstas režisors. Jaunās filmas uzņemšanai viņš esot rūpīgi sagatavojies — saplānojis katru minūti un katru tēriņiem paredzēto latu. Nav vairs tie laiki, kad varēja mēnešiem ilgi strādāt pie filmas, pa vidu ļaujoties bohēmai un garām apcerēm, režisors atzīst.

Drīz viss mainīsies


Tikko apmetis kūleni, no Ņujorkas studenta kļūstot par režisoru Latvijā, Šmits jau pamanījies kļūt arī par skolotāju. Latvijas Kultūras akadēmijas kinorežijas maģistrantiem viņš pasniedz kinorežiju. "Es redzu, ka veidojas jauna paaudze ar pilnīgi citu redzējumu un orientāciju kultūras laukā. Scenārijos, ko viņi raksta, lasu neticamas, ļoti interesantas lietas." Šmits uzskata, ka tuvākajos piecos gados situācija Latvijas kino krasi mainīsies. Taps oriģināli, spilgti darbi. Režisors arī uzskata, ka nevietā ir čīkstēšana par naudas trūkumu radošiem projektiem. "Valsts naudu dod, un tas jau ir ļoti daudz."

Vai režisoram ir nojauta, ko visvairāk grib redzēt kinoskatītājs Latvijā un kas viņu interesē? "Nevar noliegt, ka 90% no filmām, ko rāda kinoteātros, taisījuši ļoti talantīgi cilvēki. Pat ja tas ir kaut kāds pilnīgi idiotisks Zāģis 4." Ja skatītājam piedāvā aizraujošu filmu, nav svarīgi, par ko, bet viņš to skatīsies. Par savu jauno projektu G.Šmits saka: "Absurduma Latvijā ir daudz. Ieraugot kādus politiķus televīzijā, brīžiem liekas: apdulluši pāķi. Neticami, kas notiek! Taču mūsu filma nebūs kritika, bet stāsts par to, kā dažādi cilvēki mēģina cīnīties par izdzīvošanu un savu taisnību." Režisors sola, ja iespēja uztaisīt filmu patiešām būs, skatītāji gan smiesies, gan baidīsies, bet pats galvenais — ieraudzīs gan sevi, gan kaimiņu, gan Kalvīti kā no malas. Atvērti un pozitīvi, nevis nikni un ar sarūgtinajumu.

Noskaties arī:

Gata Šmita režisētās filmas "Vogelfrei" treileri!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja