Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūrmalā notiks konference Spīdolas valsts radīšana

Majoru vidusskolā (Rīgas iela 3), 12. septembrī plkst. 12 notiks Jūrmalas Latviešu biedrības un biedrības Aspazijas mantojums rīkotā gadskārtējā konference Jūrmala – Aspazijas un Raiņa pilsēta, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei, informēja pasākuma pārstāve Aija Lūse.

Konferencē klausītāji varēs iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Aspazijas, Raiņa un viņu līdzgaitnieku ideju mijiedarbību jaunās valsts radīšanā (A. Magones pētījums par Raiņa un Īvandes Kaijas ieguldījumu ceļā uz Spīdolas valsti, I. Andžānes referāts par Latvijas kā augstākās vērtības izpratni triju trimdinieku – Aspazijas, Raiņa un Zentas Mauriņas skatījumā).  Tiks prezentēta aktuālākā informāciju par Aspazijas un Raiņa vēsturisko vietu saglabāšanu Latvijā (Ā. Vanaga – par laika un personības atdzīvināšanu Aspazijas mājā, Z. Rozenberga – par Raiņa un Aspazijas vasarnīcas izaicinājumiem, V. Gavara stāstījums par Raiņa celtās Jaundubultu vasarnīcas likteni) un Krievijā ( G. Jablovskas referāts par Raiņa trimdas vietu Slobodskā un šodienu).

Pirms simt gadiem, kad tapa Latvijas valsts, Aspazija un Rainis atradās emigrācijā Šveicē, tomēr abi dzejnieki domās un ilgās dzīvoja līdzi notikumiem Latvijā.  Rainis, gatavojoties mājupceļam, 1919. gada 10. jūlijā savā dienasgrāmatā ieraksta: ”Man jāveido sava mīļā Latvija par brīvu, politiski un ekonomiski neatkarīgu valsti, man tā jādara par pirmo pasaules nākotnes valsti, man tā jādara laimīga.” 1920. gadā Rainis un Aspazija atgriežas Latvijā, kas jau ir brīva valsts. Rīgas stacijā Aspazija, uzrunājot tautu, saka: ”Latvijai jātop par augsti attīstītu kultūrvalsti, kura ieņemtu cienīgu vietu Eiropā. Viņai ir jāsasniedz mūžība – kā senai Grieķijai!”

Pārkāpjot gadsimta slieksni, Latvijas valsts ceļš ir mūžības iezīmēts. “Valsts – tie esam mēs paši,” uzskata Aspazija, un ikvienam no mums ar saviem darbiem jāturpina celt Latvija – valsts, ko darbos un domās izloloja Rainis, tā vieta pasaulē, kuru vienīgo mīlēja un savā dzejā ieauda Aspazija.

Konferences noslēgumā visi tiek gaidīti Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, J.Pliekšāna ielā 5/7, kur plkst. 16 varēs apskatīt izstādi Rainis 1918 – Šveices laiks un Raiņa doma par valsti.

Konferenci atbalsta Jūrmalas pilsētas dome un  Majoru vidusskola.

Konferences interneta tiešraidei 12. septembrī plkst. 12 varēs sekot līdzi interneta vietnē: live.star.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja