Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kaste

Nospiest vai nenospiest liktenīgo pogu - tāda ir šī savdabīgā fantastikas trillera varoņu izvēle Kādu rītu trīsdesmitgadnieku Lūisu ģimenes nama durvju priekšā glīti novietota neliela papes kārba. To atverot, skatienam atklājas neliela, melna kaste ar sarkanu signālpogu zem stikla kupola - glīts dizains, taču nefunkcionāls un neizprotams daikts.

Drīz vien kastei seko arī "lietošanas instrukcija" sirma, solīda kunga veidolā, kurš ar komivojažiera neatlaidību zvana pie durvīm, lai uzrunātu Noru Lūisu (Kamerona Diaza), - kungs acīmredzot apzinās, ka šajā ģimenē principiālus lēmumus pieņem sieviete. Kungam, vārdā Ārlingtons Stjuarts, pagriežot galvu, atklājas pamatīgs izkropļojums - kādas traumas sekas, taču Noru tas nemulsina. Viņa vizītes mērķis ir pārdot savu preci, proti, iespēju - nospiežot dīvainās kastes sarkano pogu, Lūisu ģimenei ir izdevība nekavējoties tikt pie viena miljona dolāru, ko šis pats kungs nogādās, koferītī iesaiņotus. Tik viens satraucošs apstāklis un potenciāla dilemma Norai - sarkanās pogas nospiešana nozīmē kāda cilvēka nāvi - pogas spiedējam nepazīstama cilvēka nāvi. Protams, Nora pogu nospiedīs (kā vairākas citas sievietes šajā filmā, kuras arīdzan būs saņēmušas vilinoši biedējošo Ārlingtona kunga piedāvājumu ar kasti piedevām), kaut viņa visnotaļ pelnījusi simpātijas un līdzjūtību: agrā jaunībā Nora zaudējusi kājas pirkstus, tagad nedaudz pieklibo un ir pakļauta draņķa tīņa, ko viņa māca skolā, ņirgām. Miljons viņai būtu noderīgs gan dārgai operācijai, gan vispār, pašas Noras vārdiem runājot, "ģimenes drošībai".]


Izdarīt izvēli
Notikumi, kas attīstās filmā Kaste (filmas pamatā īsstāsts Poga, poga), sazarojas visaptverošā izvēļu un konsekvenču stīgojumā, savukārt fantastikas dimensiju filmai piešķir daudzu tās varoņu darbavieta - kosmisko pētījumu centrs NASA. Te strādā gan Noras vīrs Artūrs (seriālu smukulis Džeimss Mār­sdens nopietnā, labi nospēlētā dramatiskā lomā), gan arī virkne to, kas savā durvju priekšā kādu rītu ierauga melno kasti ar sarkano pogu un, protams, padodas kārdinājumam ar miljonu. Ar NASA eksperimentiem saistīts arī kārdinātājs - Ārlingtons Stjuarts iznesīgajā, precīzajā vecmeistara Frenka Langelas (Oskara nominācija par Frostu/Niksonu) atveidā. Tāds stāsts, kura darbība risinās XX gadsimta 70.gadu vidē ar stilīgām nierīšu dizaina tapetēm, "retro" dizaina priekšmetiem un liegām atsaucēm uz tā laika modi Kameronas Diazas tērpos un grimā.


Jauneklis ar ambīcijām
Filmas režisors Ričards Kellijs (1975) nekad nav bijis ar pliku roku ņemams - šim ambiciozajam jaunajam vīrietim vienmēr piemitusi krāšņa, pat "barokāla" fantāzija, kas viņa stāstītajiem stāstiem, īpaši Kannu festivāla reiz histēriski izsvilptajām Dienvidu zemes pasakām/Southland Tales (2006), kuras režisors ilgi un dikti pārstrādāja, bieži ir ļāvusi zaudēt "fokusu". Kelljam pēc viņa slavenās debijas Donijs Darko/Donnie Darko (2001) patīk miksēt šķietami ikdienišķo ar vismežonīgāko fantāziju līkločiem, tas spilgti izpaužas arī Kastē, filmā, kurā sākotnēji pieklusinātais stāsts par NASA darbinieka un viņa sievas Noras (abiem ir dēls) "kārdinājumu ar kasti" pārtop teju apokaliptiskā vēstījumā par grēkiem un traģiskām izvēlēm, kurām pakļauti filmas varoņi. Kastei, tāpat kā dažam labam iepriekšējam Kellija darbam (Southland Tales), var pārmest nevajadzīgu pompozitāti, kaut nenoliedzami filmā jūtams oriģināls vizionāra talants: ainas bibliotēkā, kurās draudīgi stāvi vajā Noras vīru, arī daudzas citas ir vizuāli iespaidīgas un biedējošas, gluži kā filma kopumā, kurā, par spīti negludumiem, spriedze neatslābst. Cita lieta, ka filmā ir daudz epizožu, arī motīvu, kas sižeta attīstībai ir vienkārši liekas, kaut acīmredzami Kellijs ir guvis baudu, tās veidodams, un ir uzstājīgi gatavs dalīties savā baudā ar skatītāju.
Par Kellija drosmi liecina arī fakts, ka Kamerona Diaza tikusi pie ļoti nopietnas, dramatiskas lomas, kam nav sakara ar viņas klasisko tiražēto tēlu - aušīgu, līdz ausīm mūžīgi smejošu blondīni. Emocionāli traumēta skolotāja ar sakropļotu kāju, kas spiesta iziet cauri pieredzes ellei, lūk, Diazas "rebrendings", ko piedāvā Kaste. Par Kelliju mēs noteikti vēl dzirdēsim, it īpaši, ja viņš iemācīsies atteikties no liekā, mazsvarīgā, pašmērķīgā. Potenciāls ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja