Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kino Rīga svin 85.jubileju

Kino Rīga svin 85.jubileju ar koncertu un filmu — Kannu festivāla uzvarētāju Kā svinēt kinoteātra dzimšanas dienu? Kinoteātra Rīga komanda atbildes vietā noplāj garumgaru pasākumu sarakstu. Svinības sākas jau šodien (slēgts vakars), taču rīt un parīt tām laipni aicināts pievienoties ikviens. Pēdējās dienās ķinītī ar norūpējušos vaigu manāmi gan ekscentriskā talanta īpašnieks — režisors Juris Pakalniņš, gan mūziķis Juris Vaivods.

Šī tandēma sadarbības rezultātā, piespēlējot ideju "bumbiņas" no menedžmenta komandas (D.Āboliņa, U.Meiberga), ir tapis vērienīgs oriģinālprojekts — filma/koncerts, kurš publikai tiks spēlēts rīt (plkst.18). Pusotru stundu garā programma piedāvās asprātīgu — to Jurim Pakalniņam neatņemt — kinohronikas montāžu/miksli un dzīvās mūzikas saspēli. Par Rīgas kino stāstiem nodēvētā skatāmā un klausāmā viela nav viss ātrais pekstiņš vienreizējai lietošanai, bet pamatīga darba rezultāts — kā jau viss, kas prasa vēsturisko kadru atlasi. Darbs pie "koncerta" izvērties pamatīgs — lai atlasītu materiālu, vismaz 40 stundas pavadītas skatoties hronikas kadrus. Pakalniņa samontētā kadru rinda stāstīs par Rīgu — pilsētu, ne tikai kinoteātri — 85 gadu garumā. Savukārt tās 25 dziesmas, kas sameklētas kinokadru ilustrācijai, esot senaizmirstas pērles. Pakalniņš ber Elgas Īgenbergas, Ģederta Ramana, Raimonda Paula un citu komponistu dziesmu nosaukumus — krāšņu buķeti no 50.—80.gadiem — Rīgas bulvāri, Pieci Olimpiskie apļi, Rīgas leģenda, Savs itāliešu kino u.c. Visus šos retro brīnumus atradis Juris Vaivods, tos izpildīs mūziķa grupa, kā arī aktieri Artūrs Skrastiņš, Artis Robežnieks un vokālā grupa Mango. Šo koncertu — kolāžu var dēvēt par kino Rīga dzimšanas dienas kulmināciju, kaut tādēļ, ka tam piemīt ne tikai vēstures garša, asprātība, bet arī izgaistāmības aura. Savukārt filma, kas sarūpēta kā repertuāra vienība, var lepoties ar skaļiem lauriem. Rīt (13.XII plkst.21) publiskā pirmizrāde ir šā gada Kannu kinofestivāla uzvarētājai — franču režisora Lorāna Kantē filmai Četrās sienās. Var, protams, diskutēt, vai šī uz reāliem faktiem — jauna skolotāja Fransuā Begado dienasgrāmatām (viņš ir arī filmas galvenās lomas tēlotājs un scenārija autors) balstītā filma ir izcils kinovēstures fakts vai pārvērtēts Kannu festivāla žūrijas stiķis/niķis. Taču filma tā uzmanību notur, tās dokumentālā faktūra un varoņi — vitālie, nepakļāvīgie imigrantu skolnieku/tīņu raksturi pārliecina. Programmā arī animācijas filmas Māsa un brālis pirmizrāde un vairākas īsfilmu programmas, ko piedāvā Rīga sadarbības partneri — Kino arhīvs, Nacionālais kino centrs un festivāls 2 Annas. JUBILEJA Kino Rīga 85.dzimšanas dienas svinības. Vokāli instrumentāls koncerts Rīgas kino stāsti — publikai 13.XII plkst.18, biļetes Ls 5—7. Filma Četrās sienās — 13.XII plkst.21; 14.XII plkst.18 un 20.30, 15.—18.XII plkst.15.30, 18 un 20.30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kino "Rīga" 85.jubilejas pasākumu programma

Rīga dzied, Rīga rāda!
Dzimšanas dienas svinību galvenais notikums ir vokāli instrumentālās mūzikas koncerts „Rīgas kino stāsti” ar īpaši veidotu programmu un dokumentāliem vizuāliem materiāliem, kas asprātīgā veidā raksturo kino „Rīga” pastāvēšanas laiku no 1920. gada līdz mūsdienām (muzikālais vadītājs veidotājs Juris Vaivods, koncerta režisors un vizuālā materiāla autors Juris Pakalniņš).

Skaties un vērtē Eiropas labāko kino
Jubilejas kinoprogrammā iekļautas Eiropas kino labākās filmas – savu Latvijas pirmizrādi piedzīvos franču režisora Lorāna Kantē filma „Četrās sienās”, kas šogad saņēma Kannu kinofestivāla galveno balvu Zelta palmas zaru. Tiks rādīta arī 2007. gada Zelta palmas ieguvēja rumāņu filma „4 mēneši, 3 nedēļas un 2 dienas”.

Latvijas māksla un kultūra hronikās, Latvijas un ārvalstu jauno kinoveidotāju filmu programmas

Ņemot vērā skatītāju interesi par kinohronikām un īsmetrāžas filmām, jubilejas piedāvājumā ir iekļauta kinohroniku „Māksla” izlase – dažādi režisoru dažādos laikos veidotas dokumentālas filmas par Latvijas kultūras personībām un notikumiem (programma veidota sadarbībā ar Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu), kā arī vairākas īsfilmu programmas.
Īsfilmu programmu veidošanā uzsvars likts uz jauno kinoveidotāju darbiem. Sadarbībā ar Nacionālo kino centru skatītājiem tiks piedāvātas pašreiz jau atzinību ieguvušu kinoprofesionāļu diplomdarbu filmas („Dzīve Nr. 2”, programma „Bijušo kino studentu filmu programma”), kā arī dokumentālo filmu programma par profesijām.

Nāc skaties, nāc un piedalies! – piedāvājums bērniem
Sadarbībā ar Starptautisko īsfilmu festivālu „2Annas” skatītājiem tiks piedāvātas divas programmas – „Alfa” un „Beta”, kurās iekļautas pēdējo gadu festivāla „2Annas” starptautiskās konkursa programmas labākās īsfilmas, ko veidojuši Eiropas un pasaules jaunie filmu veidotāji.
Jaunākajiem kino apmeklētājiem Animācijas filmu studija „Dauka” sarūpējusi animācijas filmu programmu – pavisam jaunu filmu „Māsa un brālis” pēc Ineses Zanderes pasakas un latviešu klasiķa Kārļa Skalbes pasakas ‘Kaķīša dzirnavas” Ziemassvētku noskaņās. Savukārt bērnu un jauniešu filmu festivāls „Zaļā Anna” bērniem organizēs Zaļās Annas animācijas darbnīcu, ko vadīs animatore Ilze Ruska.

Uzzini, vai kino „Rīga” dzīvo spoks!
Dzimšanas dienai par godu, kino vestibilā būs filmu plakātu izstāde, savukārt zinātkārākajiem kino apmeklētājiem būs iespēja gida pavadībā izstaigāt kino „Rīga” telpas un uzzināt ko vairāk par greznāko kinoteātri Baltijā.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja