Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kinomuzejā notiks lekcija par itāļu šausmu kino meistaru Dario Ardžento

13. novembrī Rīgas Kinomuzejā lekciju cikla „Tas, ko tu nedrīksti nezināt!” ietvaros notiks Viktora Freiberga lekcija „Nevainības laikmeta šausmu kino: skatiena un krāsu funkcijas Dario Ardžento filmās” - informē lekciju cikla veidotāji.

Dario Ardžento ir viens no Eiropas kulta režisoriem, kurš atstājis neizdzēšamu ietekmi uz mūsdienu šausmu filmu kino un kurš postpadomju valstīs zināms nepelnīti maz.

Dzimis Romā 1940. gadā filmu producenta un fotogrāfes ģimenē, Dario Ardžento bijis kinomāns jau no bērna kājas un sācis rakstīt filmu recenzijas dažādiem žurnāliem, vēl mācoties vidusskolā. Pēc skolas pabeigšanas strādājis par žurnālistu un scenāristu; viņa pazīstamākais scenārijs ir kopdarbs ar Bernardo Bertoluči režisora Serdžio Leones filmai "Reiz rietumos" ("Once Upon a Time in West").

Lielākajai daļai viņa filmu piedēvē tā saukto „džallo” (giallo) šausmu filmu žanra paveidu. Nosaukums, kas itāliski apzīmē dzelteno krāsu, radies no dzeltenajiem lēto trilleru romānu vākiem, kas savulaik bija iecienīti Itālijā. Dario Ardžento pazīstamākās filmas ir "Tumši sarkans" ("Deep Red") un "Suspiria", kas tiek uzskatīta arī par sirreālu mākslas darbu, kurā sižets un personāži kļūst otršķirīgi skaņas un attēla priekšā.

Ardžento filmas allaž ietver alūzijas un atsauces uz citām filmām, literāriem darbiem – sākot ar sengrieķu klasiķiem līdz mūsdienu populārajiem romāniem, politiku, kinoteoriju u.c. Šīs alūzijas, savienojumā ar smaki izstrādātajām mizanscēnām, asiņainām šausmu ainām, krāsu efektiem un neparedzamiem kameras leņķiem ir ļāvušas Ardžento filmām  noturēt kulta vērtības statusu.

Sakarā ar ierobežoto vietu skaitu uz lekcijām jāpiesakās:  tālr.: 67358873 Lekciju ciklu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja uz lekciju bez maksas.

Šogad vēl tiek piedāvātas lekcijas:

  • 3. decembris: Pagātne un šodiena čehu kino. Lektors Valentīna Freimane
  • 10. decembris: Eksaltācija un izaicinājums Vernera Hercoga daiļradē. Lektors Anita Uzulniece
  • 17. decembris: Kas ir melnā filma? Film noir ilgmūžības noslēpums. Lektors Dita Rietuma

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja