Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Krutie kruķi

Lai izprastu un varbūt pat sirsnīgi iemīlētu britu komēdiju - šaržu par diviem "apdauzītiem" policistiem pāriniekiem, kuri dziļā provinces labklājības iemiesojumā mīlīgā pilsētiņā Senfordā sastopas ne tikai ar sīkiem likumpārkāpējiem, bet arī ar īstu slepkavu psihopātu, kas ļaudis biedē ar mauriņos izmētātām upuru ķermeņa detaļām, vispār jau vislabāk būtu piedzimt par puiku.

Turklāt tādu, kas bērnībā nav paspējis izspēlēties kariņos un poličos, kādi acīmredzami ir filmas Krutie kruķi/Hot Fuzz režisors un abi galveno - poliča Nikolasa Endžela/Eņģeļa un poliča Denija Batermena/Taukuvīra - lomu tēlotāji Edgars Raits, Niks Frosts un Saimons Pegs.

Čomu filma

Tikai sirdī mūžīgajiem zēniem var ienākt prātā un arī izdoties izveidot tik jauku filmu - parodiju par policistiem, parodiju par t.s. buddy–movie/čomu filmu (sk. Nāvīgais ierocis, Sliktie puiši, 48 stundas, Cietais rieksts, Niknums, Pēdējais boiskauts, Viļņa virsotnē...) žanru vispār. Lai kinematogrāfisko paralēļu komplekts būtu pilnīgs, jāpiemin, ka Hot Fuzz sekmīgi ielāgojuši arī citas žanriskās shēmas, kādas izmanto klasiskajās filmās par maziem ciematiņiem, kuros kā parunā par mazajiem dīķīšiem, pilniem velnu, ne viss ir tik skaisti un ideāli, kā rādās (sk. kaut vai nesenās bīstamās provinces filmas Dogvila, Stepfordas sievas). Nu, un, šaubu nav, angļu melnais humors mērcē pāri visam.

Sākums ir nevainīgs kā bērna elpa: Londonas pārcentīgo paraugkonsteblu Eņģeli mīļotie darbabiedri koleģiāli iesaka paaugstināt amatā..., pārceļot darbā kaut kur velnam uz astesgalu - dziļu provinces miestu, lai tad nu tur šamējais izplosās un demonstrē savu centību vietējiem pāķiem, bet londoniešus ar savu priekšzīmīgo policista rīcību liek mierā. Jo Eņģelim, kā smejies, darbs ir svarīgāks par dzīvi. Gadās arī tādi idioti.

Tā blondam pāraudzim līdzīgais Eņģelis - Saimons Pegs nokļūst vietā, kur simtiem gadu nav noticis nekas asiņaināks par cūča kaušanu, saņem pāriniekos tusni Taukvīru/Butterman brīnišķīgā Nika Frosta tēlojumā un viņa ne mazāk frīkainos kolēģīšus policistus. Skaidrs kā diena, ka abi zēni viens otru nevar ciest - Eņģelis kā angļu buldogs raujas visā apkārtnē ieviest kārtību, tāpēc pret Senfordas provinciāļiem ir aizdomīgs kā pūķis, bet kolēģis sapņo, kur tik fiksāk piestūķēt vēderu un pieliet mūli, kaut sirds dziļumos viņš klusītēm sapņo reiz kļūt slavens, atklājot gadsimta noziegumu "kā filmās". Un nemaz nebūs tik ilgi jāgaida - gan uz noziegumu virkni, gan uz faktu, ka abi policisti kļūs par visvislabākajiem draugiem jeb, kā izsakās filmas režisors: "Klasiskajās policistu filmās vienmēr intrigu uztur neslēpts homoerotisks zemteksts - galu galā, stāsts vienmēr sanāk par vīriešu pāri, kuri ziedo viens otra dēļ visu." Lūk, tā joko režisors, jo ir grūti iedomāties vēl nesaderīgāku duetu kā žiperīgais Eņģelis un tusnīgi lādzīgais podpauris Taukuvīrs. Bet tur jau tā sāls! Jo abu aktieru improvizācijas meistarība un saderība uz kontrastu principa pārspēj jebkuru sajūsmu.

Aktieru darbs ir atsevišķa iztirzājuma vērts - līdzīgi kā svaigajā Harijā Poterā 5, arī Krutajos kruķos pat sīkās epizodēs ar prieku piedalās slaveni britu meistari - sākot ar Bilu Naigiju un Timotiju Daltonu, beidzot ar Džonu Brodbentu un Padiju Konsidainu. Arī šiem britu zēniem laikam bērnībā nav sanācis smilšu kastē pamatīgi izārdīties! Vēl der iegaumēt, ka Lielbritānijā bobiji - policisti - ir tautas iemīļoti personāži jau no Šerloka Holmsa un Džeka Uzšķērdēja laikiem - ar visu cieņu ļaudīm patīk likumsargus paķert uz zoba. Kā tajā anekdotē: "Angļu konstebls dzenas pakaļ slepkavam. Stāvi! Vai arī es būšu spiests vēlreiz kliegt - stāvi uz vietas!"

Nolaupītā zoss

Režisors, kurš kopā ar Saimonu Pegu (Eņģeli) ir arī filmas scenārija autori, atzīstas, ka kopējais darbs bijis aizraujošs: "Mēs centāmies saglabāt svaigumu policistu filmā, un ļoti daudz šajā ziņā palīdzēja paši Velsas pilsētas policisti, piemēram, izstāstot, kādas neticamas lietas tiem nācies atšķetināt. Filmas smieklīgākā izmeklēšanas epizode ar pazudušas/nolaupītas zoss meklēšanu ir burtiski 1:1 norakstīta no dzīves. Tā ka dzīve tiešām ir krutāka par jebkuru izdomu. Tieši trāpīgu detaļu blīvums ļauj saglabāt ticamības efektu pat visneticamākajās epizodēs - tāds ir mūsu know–how kopš Zombija, vārdā Šons laikiem, kad pirmo reizi strādājām kopā." (Šī Latvijā nedemonstrētā parodijfilma par dzīvajiem miroņiem bija maza revolūcija žanra lauciņā, kas piesaistīja starptautisku uzmanību 30 gadu vecajam režisoram Edgaram Raitam - viņu par jauno britu talantu paspējuši nosaukt Pīters Džeksons un Kventins Tarantīno. Tarantīno pat uzticēja Raitam veidot vienu no reklāmas klipiem neeksistējošajām filmām projektā Grindhouse, kuru mēs diemžēl tā arī uz ekrāna neredzēsim.)

Sākusies kā sadzīviska komēdija par vienas jocīgas profesijas pārstāvjiem, Krutie kruķi izrullē uz īstena bojevika–parodijas lielceļa līdz ar slepkavas maniaka parādīšanos Senfordā. Līķu kaudzes aug, Eņģelis ar Taukvīru apliecina savas spējas bliezt ar diviem stroķiem vienlaikus un pilnā ekipējumā lidot pa degošām mājām, uzspridzinātām automašīnām. Urā, policistu pārīša sapnis par dzīvi kā kino ir piepildījies! Vien neaizmirstiet - humors ir ar britu akcentu un viss notiekošais - ar nesteidzīgo britu laika nobīdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja