Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā Austrijas avangarda kino

Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā noskatīties vairākas Austrijas avangarda filmas. 30.oktobrī īsfilmu izlase "INDEX mirkļi" un dokumentālā filma "Nekādas Donavas. Kurts Krens un viņa filmas" būs skatāmas kinoteātrī "K.Suns"Rīgā, bet 31.oktobrī - Liepājā, Liepājas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē.

Programmu Laikmetīgās mākslas centrs veido sadarbībā ar Vīnes eksperimentālo filmu izdevniecību "INDEX DVD" un Austrijas vēstniecību. Īsfilmu izlase "INDEX mirkļi"iepazīstinās ar vairākiem starptautiski atzītiem Austrijas avangarda māksliniekiem, piemēram, 70.gados aktīvajiem Valiju Eksporti un Kurtu Krenu, kuri iekļāvās tā laika Vīnes akcionistu kustībā, rīkojot provokatīvas mākslas akcijas un performances. Viena no slavenākajām Eksportes performancēm ir feminisma vēsturē ikonas statusu ieguvusī "Tap and Touch cinema" ("Taustes un pieskārienu kino"). Tajā māksliniece kailam ķermenim uzvilkusi kontrukciju, kas izskatās kā neliels teātris. Kailais ķermenis nav redzams, bet ir sataustāms pastiepjot rokas cauri teātra priekškaram. Eksporte šo akciju īsteno vairākās Eiropas pilsētās, aicinot vīriešus, sievietes un bērnus sev pieskarties.

Kurts Krens tiek dēvēts par Eiropas pēckara avangarda kino tēvu un pionieri, kura filmas jau 60.-70.gados pareģo un izmanto daudzas mūsdienu radikāās mākslas stratēģijas. Viņš arī dokumentē virkni savu trakāko laikabiedru - Austrijas akcionistu – perfomances. Viena no tām būs skatāma programmā - Guntera Brusa akcija, kuru Krens samontējis filmā "10/65 Pašsakropļošana". Savu mākslas aktivitāšu dēļ Krens tika atlaists no darba bankā, 80.gados viņš dzīvoja Teksasā, tomēr vēlāk atgriezās Austrijā un 90. gados piedzīvoja savu darbu starptautisku slavu - tie tika demonstrēti lielākajos muzejos, skolās un sinematēkās.

Starp zināmākajiem Austrijas avangarda meistariem minams arī Pēters Čerkaskis, kurš savos darbos izmanto tikai atrastos kadrus (found footage) - jau esošu kinomateriālu viņš montē no jauna, radot ne tikai skaistus un spokainus attēlus, bet arī liekot pārdomāt ierasto kino uztveri un sižetu. Atrastā materāla izmantošana raksturīga arī Mārtinam Arnoldam. Viņš dažas filmas sekundes mēdz iztiept daudz garākā filmā, atkārtojot, attinot vai apstādinot atsevišķus kadrus. Tādā veidā Arnolds rada vai izceļ gaismā kādu stāstu, kas sākotnējā izejmateriālā - parastā kinofilmā - noklusēts.

Īsfilmu programma iepazīstinās arī ar vairākiem mūsdienās tapušiem austriešu mākslinieku darbiem.

Savukārt dokumentālā filma "Nekādas Donavas.Kurts Krens un viņa filmas" (režisors Hans Šoigls/ Hans Scheugl) stāsta par Kurta Krena dzīvi un filmām.

Filmu demonstrāciju papildinās "INDEX DVD" izdevniecības pārstāves Izabellas Pješačšekas komentāri. festivālā "Skaņu Mežs".

Papildus kinoseansiem Laikmetīgās mākslas centra bibliotēkā no plkst.12 līdz 18 būs iespējams skatīties virkni citas "INDEX DVD" izdevniecībā iznākušās Austrijas avangarda kinomeistaru filmas: Valijas Eksportes (Valie Export), Maras Matuškas (Mara Matuschka), Mārtina Arnolda (Martin Arnold), Kurta Krena (Kurt Kren) akcionistu un strukturālās filmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja