Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nauda tiek iesāktām, nevis jaunām filmām

Mācoties no iepriekšējos gados pieļautajām kļūdām, kuru dēļ šogad lielāko daļu kino naudas nācās piešķirt iesāktajām filmām, nevis jauniem projektiem, Nacionālais kino centrs (NKC) izvēlējies atlikušo finansējumu pārāk nesadrumstalot, lai nākamajos gados nebūtu līdzīga situācija. Lai gan šogad notikušais filmu nozares projektu konkurss iezīmējas ne tikai ar ieilgušu kavēšanos, bet arī ar vairāk nekā divtik pieaugušu finansējumu, tomēr, otrdien paziņotajos rezultātos, filmēšanai un filmēšanas pabeigšanai piešķirtā finansējuma ieguvēju vidū vīd tikai divi jauni pilnmetrāžas spēlfilmu projekti — režisora Gata Šmita Tas notika ar viņiem, kā arī režisora Jura Poškus Trīs dienas.

NKC direktore Ilze Gailīte-Holmberga nenoliedz — šīgada prioritāte ir nepabeigtās filmas, jo NKC, iepriekšējos gados finansiāli atbalstot to sākšanu, jau ir paudis tām atbalstu. Lielākos gabalus no 1,2 miljonu spēlfilmām paredzētās naudas pīrāga saņems režisora Jevgeņija Paškeviča filma Golfa straume zem ledus kalna (Ls 270 000), Arvīda Krieva Dancis pa trim (Ls 200 000), Armanda Zvirbuļa Mazie laupītāji (Ls 194 940), Jāņa Streiča Rūdolfa mantojums (Ls 134 900) — iecerēts, ka ar šo finansējumu vajadzētu pietikt arī to filmēšanas pabeigšanai. Lai neradītu aizsākto projektu slogu uz filmu nozares finansējumu arī nākamajos gados, šogad NKC ir piešķīris finansējumu tikai G.Šmita un J.Poškus projektu filmēšanai un filmēšanas pabeigšanai. Abi režisori prognozē, ka tas varētu tikt izdarīts. Kāpēc tika izvēlēti tieši šie divi projekti? I.Gailīte-Holmberga skaidro, ka režisoru pieteikums bijis pārliecinošs — sava nozīme bijusi G.Šmita un J.Poškus iepriekšējo darbu Vogelfrei un Monotonija starptautiskajiem panākumiem, arī iesniegto projektu sagatavotības līmenis bijis tuvu izcilam. Tāpēc G.Šmita jaunā filma, kas iecerēta kā kriminālkomēdija, kuras tēma un personāži atspoguļo Latvijas sabiedrību 2008.gadā, saņems Ls 161 000. Savukārt J.Poškus Trīs dienas būs mazbudžeta filma par "ļauniem, riebīgiem lauku večiem", kas būs atsvešināti stilizēta un vairāk orientēta uz vīriešu auditoriju, smejot stāsta pats režisors. No valsts budžeta tā tiks pabalstīta ar Ls 90 000, ar ko gan nepietikšot, bet J.Poškum jau ir skaidrs, kā piesaistīt trūkstošo finansējumu no citiem avotiem. Arī dokumentālo filmu projektu kategorijā šogad prioritāte bijusi iesākto projektu pabeigšana, un filmu eksperts Agris Redovičs kā vispārēju dokumentālo filmu projektu iezīmi nosauc "sociālu piesardzību". Savukārt animācijas filmu kategorijā lielāko finansējumu ieguva divi filmu studijas Rija pilnmetrāžas animācijas filmu projekti — Lote un mēness akmens noslēpums, kā arī Zelta zirgs (attiecīgi Ls 77 000 un Ls 101 600).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja