Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nejaukā patiesība

Filma Nejaukā patiesība ironizē gan par TV industriju, gan mūžīgo sieviešu un vīriešu attiecību tēmu

Ja tu nēsā zirgasti, tas nozīmē, ka, vai nu tev ir ļoti daudz darba, vai tu regulāri iznes kaķa kakas, - lūk, šī ir tikai viena no prātulām/pamācībām, kuru savai kolēģei TV producentei Ebijai velta viņas raidījuma Nejaukā patiesība zvaigzne Maiks. Visdrīzāk Ebija, kuru atveido viena no aktuālākajām Holivudas romantisko komēdiju blondīnēm Ketrina Heigla, Maiku (Džerārds Batlers) redzētu izkūpam uz visiem laikiem. Šis brutālais tēvainis, vēl nesen kaktu/kabeļu TV zvaigzne, kas savā šovā, izteicienus neizmeklējot, šeptējas pa vīriešu un sieviešu attiecību tēmu, Ebijai uzkritis kā lāsts. Viņas producētā Sakramento rīta tērgu šova reitingi bezcerīgi samazinās, tālab steigšus ātrās palīdzības kategorijā ir pieņemts darba mutes brūķētājs Maiks, kuram ir savs skatījums uz mūžīgo tēmu - vīriešu un sieviešu attiecības.

Bez ideāliem

Protams, ideālismam Maika uzskatos nav vietas, vien skarbai, raupjai prozai, saucot lietas un vietas īstajos vārdos, kas, Maikaprāt, dzīvē ir daudz noderīgāka stratēģija nekā, teiksim, Ebijas sapņi par ideālo vīrieti. Maika pozīcijai ir pielūdzējas - panīkušā šova Nejaukā patiesība reitingi sāk augt griezdamies, arī producentes Ebijas nīgrums pret brutālo vīrišķi, kurš iemieso "visu sliktāko, ko var piedāvāt TV", pamazām pierimst. Vēl vairāk - vientuļā darbaholiķe Ebija kļūst par pateicīgu Maika skolnieci, lai galu galā sakārtotu savu dzīvi, kurā līdz šim stabila vieta ir tikai kaķim. Kaut grūti noticēt tik straujai Ebijas attieksmes maiņai - no netīksmes pret Maiku līdz intīmā padomdevēja statusam (filmas autori šo kardinālo pārvērtību īsti nepamato) -, tieši tā tas arī notiek.

Maiks kļūst par Ebijas uzticamo guru, izstrādājot stratēģiju, kā Ebijai savaldzināt glītu dakterīti, kurš dzīvo viņai kaimiņos un, viņasprāt, atbilst viņas ideālā vīrieša "anketai". Protams, tā nebūtu romantiskā komēdija, ja paralēli Maika rūpēm par Ebijas seksapīlu (bez zirgastes un kaķiem!) starp viņiem abiem neuzšķiltos arī kaut kas vairāk par koleģiālām attiecībām. Protams, tā nebūtu Holivudas romantiskā komēdija, ja "dzimumu cīņas" augsne nebūtu izmantota sālītiem jokiem.

Trīs dāmas

Filmas scenāriju ir rakstījušas trīs dāmas, to gan nevar nojaust, spriežot pēc daža laba Nejaukās patiesības divdomīgā jociņa un pajēlās epizodes, piemēram, ainas restorānā, uz kuru kopā ar kompānijas bosiem Ebija devusies Maika dāvinātajā apakšveļā/vibratorā, vai no Maika un Ebijas kolēģes - nejēdzīgi kariķētas pusmūža TV dīvas - tēla (protams, viņa ir traka un seksuāli badīga). Acīmredzot dāmas jūt savu mērķauditoriju, kura ir sajūsmā par to, ko iemieso Maiks vismaz TV ekrānā, - brutālu seksualitāti un mačismu. Uz šī āķa taču tiek noķerti ne tikai iedomātā šova Nejaukā patiesība skatītāji, bet arī Ebija un, iespējams, arī filmas auditorija.

Filmas negaidītākais aspekts gan ir nevis tās sižetiskais piedāvājums, bet saderīgais Heiglas un Batlera duets. Ar Heiglu viss skaidrs: kopš komercpanākumiem lolotās romantiskās komēdijas 27 kleitas (2008) viņa tiek uzskatīta par vienu no cerīgākajām šā žanra zvaigznēm, kaut aktrise sen nav iesācēja, turklāt ir labi pazīstama TV seriāla Grejas anatomija cienītājiem. Filma no aktrises nekādas jaunatklāsmes neprasa, kaut ir brīži, kad nākas apbrīnot Heiglas nervu sistēmu, ar godu izkuļoties no ļoti jau nu jēlām epizodēm.

Batlers rupjā tēvaiņa Maika tēlam ir piemērots kā kulaks uz acs, pateicoties mačo tipa lomām (Geimeris, savulaik arī 300 u.c.). Beidzot Batleram ir trāpījusies loma, kurā viņš, no vienas puses, ideāli tiražē savu mačo tēlu, no otras - ļauj nojaust, ka tā vulgaritāte slēpj salauztu sirdi, jūtīgu dvēseli un krietnu cilvēku. Un tas jau ir daudzsološi - vismaz Batlera turpmāko lomu amplitūdā. Starp citu, komanda, kas veidojusi Nejauko patiesību (režisors R.Luketičs un scenāristes), ir kādreizējās elegantās Gudrās blondīnes autori. Saikni nojaust gan ir grūti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja