Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Notiks Eduardam Veidenbaumam veltīta konference ar A. Dzenīša dziesmu cikla pirmatskaņojumu

26. oktobrī Raiņa un Aspazijas mājā un 27. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātē notiks dzejnieka Eduarda Veidenbauma (1867-1892) simtpiecdesmitgadei veltīta konference …kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts.., informēja Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāve Laura Brokāne.

Konferencē gaidāms arī komponista Andra Dzenīša dziesmu cikla Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums pirmatskaņojums un tēlnieces Olgas Šilovas radītās piemiņas plāksnes prezentācija.

Konferences pirmajā dienā, sākot no plkst. 13, Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30) ar priekšlasījumiem uzstāsies Jānis Zālītis (Veidenbauma tēls Raiņa, Andreja Upīša un Viktora Eglīša dramaturģiskajās iecerēs), Viesturs Vecgrāvis (Eduarda Veidenbauma dzejas romantiskās trajektorijas: par un pret), Juris Andrejs Kastiņš (Veidenbauma dzejas intertekstualitāte), Marguss Konnula (Ja Veidenbaums būtu bijis igaunis), Arnis Vīksna (Pīpkalonija: pa ausu galam sadzirdētas leģendas), Andrejs Balodis, Andris Hiršs un Ainārs Kamoliņš (Eduarda Veidenbauma mehāniskais humānisms).

Plkst. 16.30 notiks E. Veidenbaumam veltītas dokumentālas īsfilmas pirmizrāde, tēlnieces Olgas Šilovas veidotās dzejnieka piemiņas plāksnes prezentācija un Andra Dzenīša dziesmu cikla Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums pirmatskaņojums Alda Liepiņa un Armanda Siliņa izpildījumā.

27. oktobrī no plkst. 9 LU Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a) ieskatu dažādos E. Veidenbauma daiļrades, personības un laikmeta kontekstos sniegs Skaidrīte Lasmane (Maksa Štirnera un Eduarda Veidenbauma anarhisms), Ligita Ašme (Veidenbauma dzeja kā muzikālās daiļrades katalizators: no 1905. gada anonīmajiem autoriem līdz Jurim Kulakovam), Raimonds Briedis (Atskaņa Veidenbauma dzejā), Māris Salējs (Veidenbauma nezūdamības likums), Anda Kubuliņa (Eduards Veidenbaums Virzas skatījumā), Iveta Ruskule (Veidenbauma muzealizācija) un Janīna Kursīte (Nokļūšana Tērbatā. Ceļa semantēma laika aspektā (19./20.gs)).

Konference noslēgsies 27. oktobrī ar dzejas pēcpusdienu Veidenbauma memoriālajā muzejā Kalāči ar igauņu dzejnieka un atdzejotāja Margusa Konnulas dzejas lasījumu un J. Kulakova dziesmu cikla Septiņarpus dziesmas atskaņojumu (izpilda J. Kulakovs un I. Akuratere).

Šogad 3. oktobrī Eduardam Veidenbaumam (1867–1892) – dzejniekam pirms sava laika – paliktu 150. Veidenbauma īsās dzīves leģenda nav aizēnojusi viņa dzeju arī šodien. Tapusi kā personisks poētiska pārdzīvojuma pieraksts, bez pretenzijām ieraudzīt dienasgaismu publikācijā vai grāmatā, Veidenbauma dzeja izrādījusies spēcīgāka par sava laikmeta kontekstu un bijusi atspēriena punkts nākamām dzejas modernistu paaudzēm. 

Konferenci rīko Rakstniecības un mūzikas muzejs un LU.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja