Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Okeāna pasaule 3D. Atgriešanās

Skaista dokumentālā filma par bruņurupuča ceļojumu un cīņu ar cilvēku radīto postu

Ar tām skaistajām filmām par okeāniem pie mums ir savārīta putra. Pirmajā filmā, kas 2009. gadā kompānijas Disney Nature paspārnē tika izlaista ar nosaukumu Ocean World 3D (un tika izplatīta arī IMAX kinoteātros), franču aktrise Mariona Kotijāra bija bruņurupuča balss, un filmas finanšu panākumi pasaulē bija pārsteidzoši labi.

Otrā - kura arī viltīgi nosaukusies par Okeāna pasauli 3D. Atgriešanos un kurā bruņurupuča Fībija lomā iejutusies vācu aktrise Hannelore Elsnere vai britu aktrise Nataša Ričardsone (vai krievu aktrise Jūlija Rutberga, vai latviešu aktrise Aīda Ozoliņa) - loģiski šķiet pirmās filmas turpinājums. Taču tā vis nav.

Patiesībā šī filma ar oriģinālnosaukumu Bruņurupuča neticamais ceļojums/Turtle"s Incredible Journey ir ražota Vācijā 2008. gadā par mazu naudiņu 3,7 miljoniem eiro un - kas ir galvenais! - nekad nav bijusi paredzēta 3D formātam, bet, iestājoties 3D bumam, divas apsviedīgas firmas krievu 3D TV-Vision un vietējā SolaMedia/Smart Way Systems OY 2D filmu ir tehniski uzlabojušas, un tā ieguvusi trešo dimensiju. Diemžēl.

Ja pārformatēšana ir mehāniska un nekādā ziņā nav iepriekš paredzēta, tā kļūst par lieku, piekabinātu specefektu, tāpēc, ja nu gribas zināt kritisku viedokli, iesaku pārlūkot krievu interneta portālus, kuros skatītāju sašutumam nav robežu - plēst naudu par specefektiem, kas ir tehniski vārgi un nav attaisnoti, nav glīti.

Bet pati filma ir laba - kā jau visas dokumentālās filmas par dzīvnieku pasauli, kuras radījuši savas jomas profesionāļi (režisors Niks Stringers ir Emmy ieguvējs par filmu Parazīti cilvēka ķermenī, strādājis ar TV kanālu BBC, National Geographic un Animal Planet pasūtījumiem). Tas ir jauks, aizkustinošs un, kā mēdz teikt, patiess stāsts par garkāju (garpleznu?) bruņurupučiem, kuri piedzimst "dzīvi aprakti" (jo olas nogatavojas, ieraktas karstajās Floridas un ne tikai pludmaļu smiltīs), bet jau pēc trim dienām brašie peldoņi sāk bīstami skaistu ceļojumu apkārt pasaulei. Filmā - no Floridas cauri Ziemeļatlantijai, kamēr sasniedz Āfriku. Un tikai pēc 20-25 gadiem, dabas gudrā instinkta vadīti, tie atgriežas dzimtenē Floridā, lai smiltiņās noliktu jau savu olu - un turpinātu mūžīgo dzīvības ritu. Taču olu atstāj viens - tikai viens -, jo no 10 tūkstošiem bruņurupuču tikai viens vienīgs izdzīvo šajā eksistenciālajā ceļojumā!

Filmas izglītojošā vai - ja gribat - humānā jēga neslēpjas vis veikli uzņemtajos dramatiskajos kadros, kā Fībijs (-a?) cīnās un tiek galā ar diviem saviem nāvīgākajiem ienaidniekiem - iesākumā krabjiem, vēlāk haizivīm -, bet gan uzskatāmi nodemonstrētajā vislielākajā cīņā - ar cilvēku radīto postu, proti, naftu un atkritumiem. Vērojot daiļo, bet faktiski mirušo Saragosas jūru, patiešām gribas skaļi brēkt. Tādēļ mans ieteikums - pēc filmas apciemot tīmekļa lapas www.saveourseas.com/howtohelp un/vai www.seaturtles.org, lai uzzinātu, kā praktiski mēs visi un ikviens varam palīdzēt šiem drosmīgajiem radījumiem. Jā, un filma nav gara - 81 minūte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja