Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pieejama Melānijas Vanagas muzeja virtuālā ekspozīcija

Melānijas Vanagas muzejā atklāta virtuālā ekspozīcija Esi pats!, kas bez maksas pieejama vietnē www.esipats.lv, informēja Amatas novada pašvaldības pārstāve Līga Eglīte.

Muzeja virtuālā ekspozīcija Esi pats! atklāj piecu deportēto bērnu pieredzi. Ekspozīcijas varoņus – piecgadīgos Intu Broku, Andri Eglīti un Ivaru Kārkliņu, astoņgadīgo Alni Vanagu un vienpadsmitgadīgo Ilgu Hāgemani, kā arī viņu vecākus totalitārā padomju vara nepamatoti apsūdzēja 'dzimtenes nodevībā". Ekspozīcija balstīta rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfiskajā darbā Veļupes krastā, kas latviešu literatūrā ir viens no spilgtākajiem vēstījumiem par Staļina režīma noziegumiem pret cilvēci.

"Ekspozīcija, kuras tapšanu rosinājusi Amatas novada pašvaldība, radīta ar mērķi palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem, izdzīvot globalizācijas un informatīvā kara apstākļos, kad ir vitāli svarīgi zināt savu pagātni un saprast sevi. Lai pievērstu uzmanību cilvēka vērtībai un aicinātu ekspozīcijas apmeklētājus aizdomāties par cilvēka un totalitārās varas attiecībām, kā arī vērtēt un apzināties savas patreizējās iespējas demokrātiskā valstī, ekspozīcijai dots nosaukums Esi pats!," skaidro ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa.

Jaunās ekspozīcijas galvenā mērķauditorija ir pusaudži un jaunieši, tāpēc satura izveidē tika iesaistīt 17 bērni, pusaudži un jaunieši. Viņi skaņu studijā ierunāja represēto stāstus, lai ekspozīcijā apmeklētajam tie būtu pieejami audio formātā. Stāstiem veidots īpašs skaņu dizains, kura autors ir Mārtiņš Roķis.

Izmatojot plašu foto, video un citu vēsturisko materiālu klāstu no Melānijas Vanagas personīgā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja, Latvijas Valsts Latvijas Vēstures arhīva, Intas Krišjānes, Ilgs Alksnes, Andra Eglīša un Ivara Kārkliņa ģimenes albumiem, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumiem tapa ekspozīcijas satura vizualizācijas, kuru izveidē līdzdarbojās profesionāli mākslinieki: Ilmārs Blumbergs, Bruno Aščuks, Zintis Butāns, TRITONE Studio video un datormākslinieki, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas studenti Monta Apsāne, Kārlis Caune, Rolands Briedis un Glezniecības nodaļas studente Arta Kalniņa. Ekspozīcijas programmatūras autors ir Jānis Caune.

Ar biedrības Amatas novada attīstības fonds starpniecību tiek vākti ziedojumi svešvalodu versiju izveidei, lai jau tuvākajā nākotnē taptu ekspozīcijas angļu, vācu, franču un krievu valodas versijas. Informācija par ziedošanas iespēju pieejama www.esipats.lv svešvalodu sadaļās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja