Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Pirmais izdevums sērijā Latviešu teiku tipu un motīvu rādītājs veltīts raganām

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgāds klajā laidis pirmo Latviešu teiku tipu un motīvu rādītāja sējumu, kas sniedz pārskatu par Latviešu folkloras krātuvē glabātajiem folkloras avotiem, kas saistīti ar raganām

Izdevuma autors ir LU LFMI vadošais pētnieks, vairāku raganpētniecībai veltītu rakstu un monogrāfijas autors Sandis Laime (Dr. philol.).

“Cik dažādu paveidu raganas ir sastopamas latviešu folklorā? Daudz! Ja latviešu folkloru par raganām vajadzētu salīdzināt ar kādu dārzeni, tas noteikti būtu kāposts. Tik daudzslāņaina un daudzveidīga ir raganu folklora. Grāmatā esmu raudzījis dažādās raganu, spīganu un laumu tradīcijas atšķetināt un izprast – parādīt to reģionālās, hronoloģiskās un tipoloģiskās atšķirības, analizējot šim mērķim sagatavotu Latviešu folkloras krātuves raganu tekstu korpusu,” tā Sandis Laime.

Grāmatas ievada nodaļas piedāvā ieskatu latviešu teiku vākšanas, publicēšanas un klasificēšanas vēsturē, kā arī pārskatu par latviešu raganu tradīciju vēsturisko tipoloģiju, raksturojot folkloras avotus, kas saistīti ar nakts raganām, piena raganām un dēmoniskajām raganām.

Pielikumos iekļauti savstarpēji saistīti teiku tipu un motīvu rādītāji, kas sniedz plašas iespējas turpmākiem pētījumiem. Tie paver iespēju precīzākiem pētījumiem par Latvijas raganu priekšstatu vēsturisko attīstību un hronoloģiju, konkrētu starptautisko teiku tipu migrācijas ceļiem un adaptācijas mehānismiem vietējā tradīcijā, kā arī par tradīciju hibridizēšanos un raganu priekšstatu dēmonoloģiskā un populārā diskursa savstarpējām mijiedarbēm raganu vajāšanu periodā.

Grāmata ir vērtīgs izziņas avots pētījumiem par latviešu raganu priekšstatiem, kā arī salīdzinošās teiku pētniecības vajadzībām. Materiāla plašāku pieejamību nodrošina pilns teksta tulkojums angļu valodā.

Latviešu teiku tipu un motīvu rādītāju plānots turpināt ar sējumiem Burvji un Vilkači.

Grāmatu iegādāties iespējams LU LFMI (Mūkusalas ielā 3), vai rakstot uz: [email protected].

Vairāk informācijas: https://lulfmi.lv/apgads

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja