Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Plašajā festivāla Prozas lasījumi programmā, uz ko aicināts ikviens literatūras cienītājs, piedalās gan ārvalstu viesi, gan vesela plejāde pašmāju rakstnieku. Starp viņiem šogad arī Inga Ābele

Prozas svinēšana ar tekstu pirmizrādēm

Festivāls Prozas lasījumi ļaus satikt pašmāju autorus un viesus

Ikgadējais festivāls Prozas lasījumi 1995. gadā aizsākās Andreja Upīša memoriālajā muzejā, bet pa šiem 22 norises gadiem tas izaudzis no ievērojamā rakstnieka, kritiķa un literatūrzinātnieka dzimšanas dienas atceres pasākuma par starptautisku daudzu dienu festivālu. Arī šogad tas ilgs veselu nedēļu, no 5. līdz 10. decembrim, netiks aizmirsta arī Andreja Upīša 140 jubileja. 

Prozas lasījumu pamatprogrammu jau tradicionāli veido vairāki pasākumi ar pašmāju autoru lasījumiem, kuros klausītāji tiek iepazīstināti ar līdz šim nepublicētu īsprozas tekstu vai teksta fragmentu pašu rakstnieku izpildījumā. Festivālā ir arī ārvalstu autoru programma, un šogad savus tekstus publikai piedāvās prozisti no Islandes, Horvātijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Lietuvas. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad autoru lasījumus festivālā nevērtēs žūrija. Prozas lasījumi 2017 būs prozas svētki, kuros autori svinēs teksta radīšanu un lasīšanu, sola festivāla organizatori – biedrība Latvijas Rakstnieku savienība. Festivālam ik gadu ir arī sava vizuālā identitāte, un šoreiz par to gādājis mākslinieks Reinis Pētersons.

Lai gan festivāla ieskaņas norises sākās jau pagājušās nedēļas nogalē, Prozas lasījumi 2017 tika atklāti Zirgu ielas koncertzālē Vecrīgā 5. decembrī, kur bija iespēja dzirdēt rakstniekus Svenu Kuzminu, Ingu Ābeli, Aneti Konsti, Ingu Gaili, Gunti Bereli un Kristīni Ulbergu. 

Trešdien, 6. decembrī, plkst. 19 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ātrijā stāstu vakarā Zaļā zeme. Dzīve pēc piedalīsies Lilija Berzinska, Dace Rukšāne, Māris Mikulāns, Ineta Meimane, Jana Egle, kā arī šīgada Kurzemes prozas lasījumu laureātes – Guna Roze ar stāstu Bestmens un Gundega Rezevska ar stāstu Intervija ar vilku. Viņas abas kopā ar Aivaru Eipuru, Ingu Žoludi, Māru Zālīti, Kristīni Želvi un Sergeju Moreino būs dzirdamas arī ceturtdien, 7. decembrī, plkst.19 Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 pasākumā Vakariņās – proza.  

Piektdienas vakarā Kaņepes Kultūras centrā un sestdien Zināšanu telpā Zikurāts literatūras mīļotāji varēs sastapt festivāla viesautorus, pasākumos arī tiks nodrošināts teksta tulkojums latviski un angliski.
Sestdien plkst.13 Nacionālajā bibliotēkā notiks Stāstu darbnīca bērniem kopā ar Juri Zvirgzdiņu, Andru Manfeldi, Ievu Samausku un Māri Runguli. Svētdien plkst.12 vēlajās Prozas brokastīs kafejnīcā Andalūzijas suns savus darbus lasīs Ieva Melgalve, Andris Zeibots, Uldis Rudaks, Ilze Jansone, Nora Ikstena un Aivars Vīlipsons. Bet festivāls noslēgsies ar pasākumu Zelts plkst.18 Cafe Film Noir, piedaloties Sabīnei Košeļevai, Agnesei Rutkēvičai, Arno Jundzem, Ilmāram Šlāpinam, Paulam Bankovskim un Andrim Akmentiņam. 

Visi festivāla pasākumi ir bez maksas. Sīkāk – Prozaslasijumi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja