Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Reifs Fainss: Rietumiem un Austrumiem jāmeklē jauns veids, kā saprasties

Britu aktieris Reifs Fainss preses konferencē, kura bija veltīta krievu režisores Veras Glagoļevas jaunajai filmai _Divas sievietes, _uzsvēra, ka pašlaik saspringtajās Rietumu un Austrumu attiecībās jāmeklē jauni veidi, kuros saprasties.

Glagoļevas filma Divas sievietes ir Krievijas, Latvijas, Francijas un Lielbritānijas kopražojums. Fainsam Ivana Turgeņeva lugas Mēnesis uz laukiem ekranizācijā atvēlēta galvenā (Rakitina) loma. Britu aktieris Rīgā bija ieradies uz filmas ieskaņošanu, kuru viņš veica krievu valodā.

Ņemot vērā apstākļus, preses konferencē Reifu Fainsu sagaidīja divi neizbēgami jautājumi. Pirmais - par viņa krievu valodas zināšanām, otrais - par pašlaik saspringto politisko situāciju Rietumvalstu un Krievijas starpā.

Aktierim ar veiklu joku izdevās izvairīties no savu valodu zināšanu demonstrēšanas sanākušajiem žurnālistiem. Tomēr preses konferences laikā viņš neatturējās ik pa brīdim izmest kādu īsu frāzi krievu valodā, kas auditorijā izraisīja sajūsmu. Uz jautājumu, vai ir grūti ieskaņot filmu krievu valodā, Fainss šarmanti atbildēja: "Yes, ochen trudno (jā, ļoti grūti)."

Par pašlaik saspīlētajām attiecībām starp Rietumu valstīm un Krieviju Fainss iesākumā runāja negribīgi, vien bilstot, ka "situācija ir nopietna". Tomēr pēc neilgas pauzes britu aktieris uzsvēra, ka viņam šķiet, "mums jāmeklē jauns veids kā saprasties". "Pašlaik politiķi, it īpaši Putins, uzstāj uz sarunām novecojušā, naidīgā formā, kas raksturīga vecajai paaudzei. Mums ir novecojusi izpratne par Rietumu un Austrumu attiecībām un to vēsturi. Nepieciešams jauns skatījums," savu pozīciju skaidro Fainss. "Tas vajadzīgs ne tikai politikā. Kino, literatūra, deja, teātris, mūzika ir stiprākie līdzekļi, ar kuriem iespējams sagraut šo veco un atpalikušo naidu, kas atgādina primitīvo cilšu attiecības."

"Ziņas vienmēr koncentrējas uz problēmām," norādīja Fainss, kurš nesteidz atzīt, ka viņam piemistu nostalģija pēc aizgājušā laika. "Kad es satieku jaunus cilvēkus, piemēram, aktieri Toniju Revolori (filmā Viesnīca Diženā Budapešta), kurš ir inteliģents, informēts, profesionāls, esmu pārliecināts, ka ir cilvēki, kuri saglabā būtiskās vērtības - godīgumu, godu. Es nedomāju, ka mēs esam nolemti, dažreiz mēs vienkārši ieslīgstam negatīvismā."

Fainss vairākas reizes preses konferences laikā atgriezās pie idejas par kultūras universalitāti: "Tas padara krievu literatūru izcilu. Vai Tolstoja un Puškina radītie tēli sevī ietver krievu garu? Varbūt tie ir universāli? Vai mums ir jārunā par nacionalitāti?" Aktieris teic, ka viņu jau kopš bērnības ir interesējušas dažādas kultūras, tai skaitā, arī krievu. "Iespējams, man piemita jauna zēna romantizētā interese par krievu revolūciju. Vēlāk esot aktierim neizbēgama ir sastapšanās ar Čehovu, kas daudziem angļiem ir pirmā saskare ar krievu kultūru."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja