Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rēzeknē pulcēsies spožākie humanitārie prāti

No 24. līdz 26. augustam Latvijas gleznainajā pilsētā Rēzeknē notiks 15. Jurija Tiņanova lasījumi, kurus ar Pētera Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu rīko Rēzeknes pilsētas pašavaldība un Rēzeknes 6.vidusskola.Kā pastāstīja Pētera Avena labdarības fonda Paaudze direktors Igors Bass, lasījumos piedalīsies kā Latvijas, tā arī Krievijas, Igaunijas, Izraēlas, ASV un citu valstu literatūrzinātnieki un vēsturnieki.

Viena no galvenajām Tiņanova sarīkojumu iniciatorēm ir krievu literatūrpētniece un rakstniece, profesore Marietta Čudakova. Izcilā krievu literatūrzinātnieka un rakstnieka Jurija Tiņanova lasījumi pirmo reizi notika Rēzeknē 1982. gadā ar Latvijas Rakstnieku savienības līdzdalību. Pirmos lasījumos vadīja vadīja ievērojamais krievu rakstnieks Venjamins Kaverins, tajos piedalījās Jurijs Lotmans un Sāra Minca (Tartu universitāte), Lidija Ginzburga (Sanktpēterburga, tolaik Ļeņingrada),  Vjačeslavs Ivanovs un Mihails Gasparovs (Maskava). Lasījumi notiek katru otro gadu, pulcējot Latgalē spožākos humanitāro zinātņu prātus.J. Tiņanovs (1894, Rēzekne - 1943, Maskava) deviņu gadu vecumā sāk mācīties Pleskavas ģimnāzijā, vasaras pavada dzimtajā Latgalē. Topošais rakstnieks skolas brīvlaikos ir ciešā saskarē ar Rēzeknes un apkārtnes gleznaino dabu, savā autobiogrāfijā viņš piemin Rēzeknes pauguraino reljefu, Livonijas pilsdrupas, ebreju rajona šaurās ieliņas, vecticībnieku apmetni. Rēzeknē vēl šodien saglabājusies māja, kurā Tiņanovu ģimene dzīvojusi no 1906. – 1915. gadam. Šogad 26. augustā pie šī nama Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs atklās rakstnieka pieminekli.1918. gadā Jurijs Tiņanovs pabeidz Pēterburgas universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti. Viņš ņem dalību profesora S.Mengerova vadītajā Puškina seminārā, sāk studēt dekabrista V. Kihelbekera dzīvi un personību. Kā Puškins, tā Kihelbekers vēlāk kļūst par viņa daiļrades būtisku saturu un pamatvērtībām. Tiņanovs pirmais izdod Kihelbekera darbus divos sējumos 1939. gadā Ļeņingradā. Tiņanova izcilākie darbi – nepabeigtais romāns Puškins, romāni Kihļa, Varzimuhtara nāve, stāsts Podporučiks Kiže, literatūrzinātniskie darbi Gogolis un Dostojevskis, Arhaisti un Puškins, Puškins un Tjučevs, 1927. un 1928. gadā rakstnieks rakstīja romānu par Gribojedovu Varzimuhtara nāve. Divi Tiņanova romāni Kihļa un Puškins tulkoti arī latviešu valodā. Pirmais Rīgā iznāca 1969. gadā, otrais – 1978. gadā Eižena Rauhvangera tulkojumā. Tiņanovs ir arī kinoscenāriju un apcerējumu par kino vēsturi autors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja