Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Saldsērīgam vakaram

No 18. aprīļa kinoteātrī "Forum Cinemas" sāk rādīt melodrāmu "Mīlas svētki". Jēdzīga filma nobriedušiem cilvēkiem? Nezinu, daudz tas vai maz. Taču "Mīlas svētki", kas, par spīti savam tik optimistiskajam nosaukumam, piespēlē arī dažu labu skumju meldiju un vairāku abu dzimumu vidusmēra amerikāņu pilsoņu īstās otrās pusītes meklējumu peripetijas, neliks vilties skatītājam, kurš nealkst asiņu un pašmērķīgas dinamikas un nevēlas arī īpašu konfrontāciju ar paša dēmoniem, uz ko provocē ne viena vien dižgara filma. Tas nedraud.

Dievam vērojot


Un tā dzīvoja reiz sirms profesors Harijs (Morgans Frīmens), kurš mīlēja bieži dzert kafiju un mēdza to darīt mazā bāriņā, kura saimnieks ir blonds vīrs labākajos gados, vārdā Bredlijs (Gregs Kinīrs). Sēdēt, vērot un malkot, patērzēt ar Bredliju, kas viņam drauga kārtā, šur tur šad tad pat aiziet kopā, teiksim, uz Bredlija smukās sievas (Selma Blēra) amerikāņu futbola spēli. Turklāt sirmajam vīram, kurš jau filmas sākumā, aizkadrā, ar cilvēciskām kaislībām pāri stāvoša dieva atsvešinātību ir paziņojis šīs spēles — filmas — principus ("Kad grieķu dieviem kļuva garlaicīgi, viņi radīja cilvēkus. Joprojām garlaikoti, viņi radīja mīlestību. Tā nebija garlaicīga, un viņi izmēģināja to arī paši. Un tad viņi radīja smieklus, lai to visu varētu izturēt..."), piemīt vērīgs skatiens. Viņš pirmais pamana jūtu dzimšanu starp divām sievietēm, Bredlija sievu un viņas spēles pretinieci, brīdī, kad Bredlijs turpina vāvuļot pie alus kausa. Harijs pamanīs vēl citas mīlestības dzimšanu, pirmo liktenīgo impulsu, kas divus svešinieks padarīs par mīlētājiem. Tā Oskars, Bredlija krodziņa bārmenis, ierauga pa bāra logu savu liktenīgi Hloju. To, ka jau ir noticis brīnums, pie savas kafijas tases piefiksē arī sirmais profesors Harijs, kuram šajā filmā ir deleģēta rimta komentētāja un citu mīlestību kolekcionāra loma. Sak, tā jau notiek starp tiem cilvēkiem, kuri satiekas, iemīlas, viļas, pamet viens otru, lai atkal viss sāktos no gala. Neko ļaunu ar šiem nočieptajiem citu mīlas brīžiem Harijs nedara, vien mājās pastāsta sievai — laiku īsinot.

Love Actually 2?


Filmas stāstījums paralēli šķetina vairāku varoņu attiecību drāmas. Vispirms jau tas ir Bredlijs, tas pats krodziņa saimnieks, kuram piemīt laba seriālu (un ne tikai) aktiera Grega Kinīra amerikāniskais omulīgums un vitāla "aprobežotība". Viņu, nabadziņu, pametīs ne tikai liktenīgās lesbiskās mīlas savaldzinātā pirmā sieva, lai Bredliju atstātu, kāpjot uz viena un tā paša grābekļa vēl vismaz reizi. Bredlijs satiks nekustamā īpašuma andelētāju Diānu (Rada Mičela), kuru būs gatavs apprecēt, par spīti faktam, ka Diānai vēl turpinās vētrains romāns ar kādu precētu vīrieti. Paralēli risināsies arī abu jauniešu Oskara un Hlojas stāsts, kam filmas veidotāji būs atvēlējuši arī lielāko dramatisma dozu.

Nenoliedzami filma "Mīlestības svētki" prasīties prasās pēc salīdzinājuma ar britu grāvēju — vismaz Latvijas teritorijā — "Love Actually", ja mēs līdzību meklējam vairāku paralēlu stāstu šķetināšanā, kuri tinas un pinas ap otrās pusītes meklējumiem. Ja atmetam vēlmi dabūt to pašu, proti, britu humoru un ironiju, un paliekam pie amerikāņu sentimenta, tad filmas tiešām ir salīdzināmas. Kaut "Mīlas svētki" tikai retu mirkli uzvandīs kādu asu emociju, kādu spilgtu kaislību vai negaidītu situācijas pavērsienu — mēs zinām, ka visi pāri, kam būs paredzēts dabūties, arī dabūsies, un, pat ja ne ar šo konkrēto partneri, tad ar nākamo gan.

Interesanti, ka filmas režisors Roberts Bentons ir tas pats vīrs, kurš reiz veidoja vienu no 70.gadu slavenākajām filmām Krāmers pret Krāmeri ar jauniņajiem Dastinu Hofmanu un Merilu Strīpu. Šī filma dekādes izskaņā izraisīja vētrainas diskusijas par laulības krīzi, vīrieša un sievietes atbildību bērna priekšā u.tml. Mīlas svētki pret nefunkcionējošas ģimenes problemātiku ir daudz vienaldzīgāka, par problēmu taču nenosauksi varoņa rakstura iezīmes, teiksim, Bredlija (krodziņa īpašnieka) īsredzību un nespēju sajust savu sieviešu smalkās dvēseles vibrācijas, ilgas, arī neuzticību. Tā jau nav problēma, bet filmas autoru gribēta konkrēta varoņa rakstura īpatnība (filmas pamatā ir Čārlza Bakstera romāns), no kura diez vai atvasināma milzu sociāla problēma.

Filma nenoliedzami piedāvā labu režijas līmeni, vieliskus un atmiņā paliekošus aktierdarbus, starp kuriem izceļas gan jau pieminētais Gregs Kinīrs, gan skaistas figūras īpašniece austrāliete Rada Mičela, kura dāsni demonstrē savu kailumu, gan abi jaunie aktieri — Aleksa Davalosa Hlojas lomā un brits Tobijs Hemingvejs Oskara lomā. Par afroamerikāņu vecmeistaru Morganu Frīmenu — mīlas kaislību vērotāju — tik vien var piebilst, kā atzīmēt slavenā aktiera rimto, viedo klātbūtni. Tā teikt, leģendas tuvums piedāvātā uzdevuma ietvaros.

Saldsērīgam secinājumam — tāda ir dzīve ar mīlestības ķibelēm, kaislībām, aklumu, dzimšanu un nāvi — šī filma būs gana noderīga izejviela. Inteliģenta skatāmviela melanholiskam vakaram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja