Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Stellings ar "Dušku" brauc uz Rīgu

Nīderlandiešu režisors Joss Stellings uz Rīgu ved savu jauno filmu "Duška". Filmas seansi kinoteātrī "Rīga":26.IV 19.00 (pirmizrāde); 27.IV 17.00; 19.30. Pēc filmas — tikšanās ar režisoru.Latvija ir unikāla zeme — šim diskutablajam apgalvojumam droši piekristu Nīderlandes režisors Joss Stellings, kuru Latvijā ciena, mīl un godā jau kopš tiem sensenajiem laikiem, kad viņu atklāja kinoforums Arsenāls.

Tik tiešām agrīnās Stellinga filma "Pārmijnieks" (1986) un "Iluzionists" (1984) apbūra daudzus. Vizuāli skaistās, izsmalcinātās filmas, kas pasauli skatīja kā mistisku, romantisku tēlu kopumu, daudziem, "kuriem pāri trīsdesmit", ir ierakstītas to jaunības atklāsmju vidū, kuru vārds ir "izcils kino".


Šīs nedēļas nogalē Joss Stellings jau atkal būs Rīgas viesis un piedāvās savu jaunāko filmu "Duška", kas varētu šķist īpaša ne tikai filmas krieviskā kolorīta (tā ir kopprodukcija ar Krieviju), bet arī filmas galvenā varoņa Boba profesijas — kinokritiķis — dēļ. Tas ir stāsts par nīderlandiešu kritiķi Bobu, kurš dienām ilgi sēž mazā kinoteātrītī, sacer savu ģeniālo scenāriju un tvīkst jaunas meičas — kinoteātra kasierītes — klātbūtnē, un viņa nejaušo paziņu Dušku.


Šīs dīvainis ausainē Duška nezin no kurienes, precīzāk, Krievijas dzīlēm, uzkrīt uz galvas Bobam visnepiemērotākā mirklī, lencot jaunu, skaistu sievieti — to pašu kasierīti, kura varētu būt pat ne viņa meita, bet mazmeita. Duška, kuram piemīt krievu zvaigznes Sergeja Makovecka stūraini omulīgā faktūra, rij cepumus, nesātīgi ber kafijā cukuru un prom netaisās, bet jaunā meitene gan. Ko Bobs? Neko, mulst, cer, dzīvo kopā ar Dušku, mēģinot saprast, ko viņš nesaprotamā mēlē vēstī, un galu galā kā intīmu atklāsmi jaunajai meitenei, kura tomēr ir atgriezusies un jau ieritinājusies Boba gultā, izstāsta savu iepazīšanās stāstu ar Dušku. Nekā intīma! Tikai klaja slāvu eksotika, pompozā un provinciālā «festivālu festivālu festivālā», kur skraidelē blondīnes ar milzu krūtīm, tauta cīnās ap bufetes galdiem un procesu vada cilvēciņš, kurā krievu kinofestivālu kultūras pazinēji saskatīs slavena festivālu organizētāja pazīmes. Vārdu sakot, kā dzīvē redzēts!


Tiem, kuri skatīsies "Dušku" un mēģinās to salīmēt ar savām jaunības atmiņām par poētisko, trauslo un daudznozīmīgo Stellingu, var rasties jautājumi: kālab viņa vispārinājuma pasaulē ir iebrāzusies parodija un kičs, kālab, mēģinot vēstīt par cilvēku — kritiķi Bobu, kurš dzīvo līdz ausīm kino, viņš tomēr savas filmas tēlainību veido visai atturīgi, brīžam — tieši pretēji — iegāžas pamatīgā bezgaumībā un eklektikā? Tiem, kuri ir redzējuši Josu Stellingu vaigā, var pārdomāt, kālab filmas galvenais varonis (aktieris Ž.Berfūts) ir tik pārsteidzoši līdzīgs pašam režisoram, un minēt, vai filmā ir paša Stellinga autobiogrāfiskās pieredzes atblāzma?

Par Josa Stellinga filmu "Duška" lasiet 24.aprīļa "TV Izklaidē"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja