Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zelta avenes garša

Oskara pretpols — balva Zelta avene — tiek piešķirta par briesmīgākajiem sasniegumiem kinomākslā. Zelta avenes nominanti tradicionāli tiek paziņoti dienu pirms Oskara nominantiem. Un arī pašas balvas tiek pasniegtas dienu pirms lielā Oskara rituāla. Zelta avenes laureātus nosauks 21.februārī, 29.

ikgadējā ceremonija notiks Holivudā. Balvas ieguvējus noteiks Zelta avenes fonds, kuram var pievienoties ikviens kino skatītājs, samaksājot iestāšanās biedra naudu 25 ASV dolārus. Zelta avenes tiks pasniegtas deviņās nominācijās (sīkāk www.razzies.com). Īpaša balva par sliktākajiem sasniegumiem karjerā tiks piešķirta vāciešu režisoram Uve Bolam, kura specializācija ir videospēļu adaptācija lielajam ekrānam. Sešām odziņām izvirzīts parodiju gabals Filmakatastrofa/Disaster Movie. Piecas avenes var saņemt konceptuāli līdzīgs darbs Iepazīstieties, spartieši/Meet the Spartans. "Abas filmas ir veidojuši netalantīgi režisori un scenāristi," teikts Zelta avenes fonda paziņojumā. Filmakatastrofa un Iepazīstieties, spartieši pat izvirzīti gada sliktākās filmas nominācijā kā viens vesels (abas komēdijas demonstrētas arī Latvijā). Šajā kategorijā tiem nāksies konkurēt ar citiem, ne mazāk šaušalīgiem kandidātiem, kuru vidū ir M.Naita Šjamalana Notikums/The Happening (pērn izrādīts Latvijā), kā arī mūsu kinoekrānus — par laimi! — nesasniegušie The Hottie and The Nottie (filmas līdzproducente un aktrise Parisa Hiltone), Uve Bola filma In The Name of The King: A Dungeon Siege Tale un komēdija ar Maiku Maiersu un Džastinu Timberleiku The Love Guru, kura izcēlusies ar septiņām Avenes nominācijām. Par briesmīgākā aktiera titulu sacenšas Edijs Mērfijs, Maiks Maierss, Als Pačīno, Kabeļvīrs Lerijs un Marks Vālbergs. Par sliktāko aktrisi var kļūt Džesika Alba, filmas Sievietes/The Women izlase (Anete Beninga, Eva Mendesa, Džada Pinketa-Smita, Mega Raiena u.c.), Kamerona Diaza, Parisa Hiltone vai Keita Hadsone. Spēcīga konkurence gaidāma sliktākā otrā plāna aktiera nominācijā, kurā dziedošā Pīrsa Brosnana (mūzikls Mamma Mia!) sīvākie sāncenši ir Bens Kingslijs, Bērts Reinoldss un Uve Bols. Nominantu saraksts veidots, aptaujājot 687 Zelta avenes fonda biedrus ASV un 19 citās valstīs. Zvaigznes uz ceremoniju parasti neierodas, taču 2005.gadā pārsteigumu šova rīkotājiem sagādāja Halle Berija, kura pat kāpa uz skatuves, lai saņemtu pelnīto Zelta aveni par lomu filmā Kaķsieviete, bet rokās viņa turēja savu Oskaru par drāmu Monstru balle. Ceremonijā viņa atzina, ka Kaķsieviete tiešām ir bijusi "mēslu gabals, briesmīga filma". H.Berija nav vienīgā kino industrijas pārstāve, kura izjutusi gan Zelta avenes, gan Oskara garšu: šajā goda sarakstā ir arī Marlons Brando, Lourenss Olivjē, Nikola Kidmena, Roberto Benīni, Džeimss Kamerons, Sofija Kopola, Bens Afleks un Kevins Kostners. Joprojām nepārspēts paliek Silvestra Stallones rekords: Zelta avenei viņš nominēts 30 reižu un desmit reizes kļuvis par balvas ieguvēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja