Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Māksla XO galerijā būs skatāma jubilejas izstāde Kailais galerists

Māksla XO galerijā no 31. oktobra līdz 7. decembrim būs skatāma grupas izstāde Kailais galerists, informēja galerijas pārstāvji

Māksla XO galerijas jubilejas izstāde ir veltījums galerista profesijai. Tajā piedalās mākslinieki ar aicinājumu atklāt redzējumu par savu galeristu un galerista profesiju kā tādu. Centrālais motīvs ir nedaudz provokatīvs un simbolisks vārdu savienojums – “kailais galerists”, kur kailums izprotams kā atklāšanās: galerists bez maskas, tāds, kāds ir savā ikdienas darbā, kāds ir savā sirdī, savās kaislībās un mīlestībā pret mākslu, vai māksliniekiem. Gan galeristam, gan māksliniekam kailums ir emocionāla atklātība un ievainojamība vienlīdz – izrādīt savu dvēseli tikpat atklāti/patiesi kā ķermeni.

Grupas izstāde Kailais galerists tapusi ar vairāk nekā 20 mākslinieku piedalīšanos no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Brazīlijas, Francijas, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes un Vācijas, aptverot dažādus tēlotājas mākslas medijus. Atkarībā no mākslinieka personiskās pieredzes un prakses strādājot kopā ar galeristu, izstāde atklāj visdažādākās galerista formas – reālistisku un kariķētu, ironisku un humora pilnu, teksta formātā, vai kā filozofisku apceri; formu, ko veido tikai krāsa. Vairums no kuratores Ilzes Žeivates uzaicinātajiem autoriem sadarbojas ar Māksla XO galeriju kopš tās dibināšanas.

“Darbs galerijā ir dinamisks process un nepārtraukti mainīga pieredze, kurā vienmēr ir, kas jauns. Rutīna šeit nepastāv - katra jauna izstāde un katrs ienākušais mākslas darbs atnes jaunas idejas un enerģiju. Vadīt galeriju ir kas vairāk par standarta biznesu - tā ir mīlestība, kaislība un apsēstība. Ticība sapnim. Bez emocijām nav iespējams vadīt galeriju, jo arī mākslinieks un skatītājs ir emociju cilvēks,” – Ilze Žeivate, Māksla XO galerijas dibinātāja.

Kas ir galerists un, ko īsti nozīmē šī profesija? Nav noteikumu, kas to definētu. Būt galeristam ir kā ielēkt mākslā – gluži kā iemesties ledaini ūdenī, nezinot, kā pareizi peldēt. Šo vienojošo frāzi ir teikuši izcilākie 20. gadsimta un mūsdienu galeristi, īpaši galeristes sievietes. Tas ir izaicinājums, kur neprognozējamība un instinkti ir tikpat svarīgi kā zināšanas. Galerists balansē starp mākslas radītāju un skatītāju pasaulēm, meklējot to trauslo līdzsvaru, kur māksla kļūst par dzīves elpu. Tā ir profesija, kurā katrs solis atklāj ko jaunu, nezināmu, un aizrautība ir tā, kas liek doties tālāk. Nezināmais, kurā tu ielec, un nezināmais, ko iemācies, strādājot ar mākslinieku, jo katrs mākslinieks ir unikāla personība. Nav iespējams noteikt konkrētus likumus, kā strādāt ar cilvēku, kurš rada. Galerista un mākslinieka attiecības var salīdzināt ar “dzīvošanu kopā” vai pat “laulību”, kurā abiem ir jādod pretī. Ja dod tikai viens, tad nesanāk dzīvošana kopā un agri vai vēlu notiek šķiršanās. Savukārt, ja sadarbība izdodas, var paveikt lielas lietas - īstenot nozīmīgus projektus, dažkārt pat abpusēji altruistiskus, kas ne vienmēr atmaksājas naudiskā izteiksmē, taču emocionāli atmaksājas vienmēr. “Kad izvēlos māksliniekus, mans lēmums balstās uz zināšanu un intuīcijas kombināciju. Tāpēc galvenais ir uzticēties pašai sev un saviem kvalitātes standartiem, kurus esmu izkopusi gadu desmitiem. Ja šim lēmumam pievienojas apstiprinājums no citiem, tas ir tikai papildu ieguvums,” – Ursula Krinzingere (Ursulas Krinzigeres galerijas Vīnē īpašniece, mākslas atbalsta fonda un rezidenču Austrijā, Horvātijā, Ungārijā un Šrilankā dibinātāja).

Īpašas attiecības, pieķeršanās un dzīvošana kopā ir arī galeristam ar mākslas darbiem, kuros galerists iemīlas, un tad šī mīlestība piepilda telpas un noliktavas, bet ir jāmāk tos atlaist. Katrs darbs nonāk tur, kur tam ir mājas. “Ja ir labi mākslinieki – pasaule var izmainīties ļoti īsā laikā. [..] Cilvēki vienmēr vērtēs mākslas darbu, tas dzīvos ilgāk nekā persona, kas to ir radījusi," – Folknners Dīls (DIEHL galerijas īpašnieks Berlīnē).

Māksla XO galerija dibināta 1999. gadā Tās dibinātāja un izstāžu kuratore - Ilze Žeivate. Divdesmit piecos darbības gados sarīkotas 537 izstādes, no kurām 461 personālizstādes latviešu un ārvalstu māksliniekiem. Māksla XO galerija vietējos un starptautiskos projektos sadarbojas ar galerijām, mākslas fondiem un kolekcionāriem, mākslas ekspertiem un muzejiem Latvijā un ārzemēs. Pēdējos piecpadsmit gadus regulāri pārstāv Latvijas laikmetīgos māksliniekus Eiropas mākslas mesēs un grupu izstādēs.

Tekstu sagatavoja – Mg. Art. Biruta Auriņa (Māksla XO galerija).

Izstādes KAILAIS GALERISTS mākslinieki:
Jana Briķe (Latvija)
Michel Castaignet (Francija)
Anna Heinrihsone (Latvija)
Helēna Heinrihsone (Latvija)
Ivars Heinrihsons (Latvija)
Ieva Iltnere (Latvija)
Zane Iltnere (Latvija)
Frančeska Kirke (Latvija)
Bodo Korsig (Vācija)
Tatjana Krivenkova (Latvija)
Paulis Liepa (Latvija)
Klāvs Loris (Latvija)
Marko Mäetamm (Igaunija)
Luciana Mariano (Brazīlija)
Erik Mattijssen (Nīderlande)
Ģirts Muižnieks (Latvija)
Victor Paukštelis (Lietuva)
David Penny (Lielbritānija)
Jay Senetchko (Kanāda)
Olga Šilova (Latvija)
Jānis Šneiders (Latvija)
Kristaps Zariņš (Latvija)
Zane Žeivate (Latvija) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja