Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Andrejsalā atklāj Kristīnes Alksnes izstādi "Roaming Around II"

Māksla bez robežām

Andrejsalā tiek atklāta Kristīnes Alksnes izstāde Roaming Around II

EKSPOZĪCIJĀ projektu telpā Ēdnīca aplūkojami pārdesmit mākslinieces darbi — kolāžas, video un instalācijas. Tie tapuši gan nesen, gan pirms vairākiem gadiem. Ideja par izstādes rīkošanu dzimtajā Rīgā viņai radusies jau pirms diviem gadiem, bet īstenojusies tikai tagad — pateicoties Laikmetīgās mākslas centra direktores Solvitas Kreses iniciatīvai. "Latviju pametu pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad pēc Jāņa Rozentāla skolas beigšanas pārcēlos uz Itāliju, un manas izstādes šeit diemžēl nav bijušas," skaidro Kristīne Alksne.

Tulkojumā izstādes nosaukums ir termins no mobilo sakaru jomas un nozīmē to, ka mobilais telefons jebkurā vietā atrod tīklu. "Tu esi savienots ar visurieni, bet fiziski to neredzi," precizē māksliniece, kura savā pirmajā izstādē dzimtenē centīsies skatītājiem iedot tieši šo visurienes sajūtu un apziņu, ka cilvēks uz pasauli var paskatīties no cita — abstrakta un mākslinieciskā redzespunkta.

Savu darbu darināšanā K.Alksne izmanto visplašāko materiālu klāstu — piemēram, kolāžas top no pašas fotografētām bildēm un attēliem, kas izgriezti no žurnāliem. Savukārt instalāciju, kurai dots nosaukums Teren Vags un kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē teritoriju, kas vairs nepieder fiziskai vietai, iedvesmojuši mākslinieces klejojumi internetā. "Sēdēju darbnīcā un kaut ko meklēju programmā Google Maps. Gāju pāri pasaulei un ņēmu formas no upēm, pat neskatoties, kur tās atrodas. Man tas nešķita svarīgi, jo, ja skatās uz pasauli internetā, tas šķiet kā absurds, grafisks zīmējums." Rīgā šis darbs tiks izrādīts kā performance sadarbībā ar itāļu eksperimentālās mūzikas pārstāvi Džuzepi Jelazi — no upju kontūrām tapušo skulptūru viņš papildinās ar dažādos radioviļņos atrasto un samiksēto mūziku. "Manuprāt, tā jau ir laikmetīgā māksla, ko var izteikt ne tikai kolāžā vai glezniecībā. Mums ir dota iespēja to izteikt daudz plašāk, bez robežām, jo es savos darbos cenšos būt brīva." Savukārt jebkādi ierobežojumi Kristīnei Alksnei nomācot kreativitāti domāšanā un darbos. Tādēļ viņa ir pateicīga Itālijai — valstij, kur viņa smēlusies radošo brīvību. "Tur sapratu — ja šajā laikā gribi būt mākslinieks, tev jābūt citādai attieksmei pret mākslu."

Rīkojot pirmo izstādi Rīgā, Kristīne Alksne teic, ka vienlaikus jūtoties priecīga un arī mazliet uztraukusies. "Citur man nav baiļu no kritikas, no tā, ko teiks. Te šķiet, ka no manis kaut ko gaida. Tomēr ceru, ka Rīga mani uzņems labvēlīgi," smaida māksliniece. No tā, ka izstādi atklās tieši 13.datumā, viņai neesot bail.

*

Izstāde

Kristīne Alksne Roaming Around II

Andrejsalā, projektu telpā Ēdnīca

atklāšana 13.V plkst.18.30, izstāde skatāma līdz 1.VI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja