Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Andrejsalā tiek atklāta starptautiskā komiksu izstāde Tell me more...

Populārā kultūra daudzus pieradinājusi pie domas, ka komiksi ir nebeidzamos turpinājumos štancēti stāsti par supervaroņiem vai arī daudz mīlīgākiem radījumiem. Taču jaunie komiksu mākslinieki ir gatavi šos aizspriedumus apgāzt. Komiksi kā nepieradinātās mākslas žanrs savu attīstību sāka pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, un mūsdienās tie tapuši par platformu multimediālām izpausmēm, kas būs aplūkojamas arī starptautiskajā komiksu izstādē Tell me more… (Stāsti vēl - angļu val.

), kuru šodien, 7.?februārī, atklās Andrejsalas Korpusu ceha telpās. Izstādes kuratore Zane Zajančkauska (Laikmetīgās mākslas centrs) stāsta, ka izstādes tapšana bijusi likumsakarīgs turpinājums iepriekšējai darbībai - kopš 2007.?gada viņa kopā ar Dāvidu Šilteru izdevuši komiksu žurnālu Kuš!, kā arī rīkojuši mazāka formāta izstādes. Tā kā pie šī izstāde veidota gandrīz gadu, izdevies piesaistīt vairākus pasaules komiksu kultūrā atzītus māksliniekus. "Lielākā daļa cilvēku komiksus uztver kā tādu muļķošanos," atzīst Z.Zajančkauska taču piebilst, ka ar izstādi nevēloties izplatīt komiksu propagandu, bet gan likt saprast, ka komikss - tas nav tikai jautri vai smieklīgi. Izstādē Tell me more... piedalīsies četrpadsmit mākslinieku vai mākslinieku kolektīvi no astoņām valstīm. Latviju pārstāvēs Anete Melece, Maija Kurševa un Ingrīda Pičukāne (viņa ir arī krāšņā izstādes plakāta autore). Zirnekļcilvēks cirkā, Žanis, kurš sevi necieš tik ļoti, ka pašrocīgi sadalījis savu ķermeni uz pusēm, smeldzīgi un personiski stāsti… Divos stāvos izkārtotajā ekspozīcijā varēs skatīt gan it kā pierastos zīmētos stāstus, gan dažādus telpiskus objektus un animācijas. Pazīstami populārās kultūras tēli un fantāzijas varoņi, dažādos stilos tapuši attēli, kustīgi zīmējumi un spēles ar telpu ļaus paskatīties uz komiksu kultūru no cita aspekta. Īpaši tiem, kuri komiksu diskursā mēģina rast jaunas dimensijas. Intīmpreču veikalu tumšsarkano kabīņu inspirēta kabīne, kurā tiks demonstrēti video par komiksa struktūru - teksta un attēla savstarpējām attiecībām. Gaidāmas arī mākslinieku performances. Jau atklāšanas vakarā uzstāsies nīderlandiešu komiksu tandēms Lamelos. Savukārt šodien laikā no plkst.12 līdz 14 notiks radošās darbnīcas bērniem, kur visi varēs izpausties savu komiksu radīšanā. Saistībā ar izstādi paredzēti arī divi animācijas filmu seansi. 13.februārī kinoteātrī Rīga notiks pilnmetrāžas filmas Bailes no tumsas vienīgais seanss. Šajā filmā seši starptautiski atzīti komiksu mākslinieki pētījuši arhetipiskās baiļu izpausmes, pasniedzot tās neierastā un suģestējošā formā. Savukārt 18.februārī Andrejsalā notiks komiksu mākslinieku eksperimentālo animācijas filmu skate. *** Māksla Starptautiskā komiksu izstāde Tell me more... Atklāšana 7.II plkst.19 Andrejsalas Korpusu cehā, izstāde aplūkojama līdz 8.III.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja