Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklās Ditas Lūses personālizstādi "Mantinieki"

No 19.janvāra galerijā "Istaba" būs apskatāma gleznotājas Ditas Lūses personālizstāde "Mantinieki", ko veido pēdējā gada laikā tapušie darbi - vairākas lielformāta gleznas, informē galerijas pārstāve Jana Kukaine. Izstādes ietvaros māksliniece pievēršas vēstures aktualitātes tēmai, jautājot: vai mēs mantojam tikai sausas vēstures liecības, vai arī esam agrāko laiku domāšanas veida, to laiku cerību un baiļu mantinieki? Caurspīdīgi gaisīgās gleznas, kurās saglabāts skices vieglums un nenoteiktība, piedāvā jaunu risinājumu vēsturiskā mantojuma iekļaušanai mūsdienu dzīvē.

"Manā iztēlē seni mākslas objekti ir piesātināti ar enerģiju, ko tiem dod vēsture. Jo sevišķi interesanti man šķiet viduslaiku mākslas darbi, kuru autori nereti bijuši anonīmi vietējie amatnieki. Raugoties uz vēsturiskajām liecībām, saskatu tajās daudz kopsakarību ar šodienu," stāsta Dita Lūse. Mākslinieces gadu gaitā izkoptā interese par romānikas mākslu atspoguļojas arī viņas darbos, kuros atpazīstam romānikas laikmeta arhitektūras elementus: greznos kapiteļus, kolonnas, ciļņus, dievnama nišas un šim periodam raksturīgās arkas.

Gleznojot agrāko laikmetu mākslas darbu citātus, Dita Lūse tiem radusi laikmetīgu, reizēm viegli ironisku kontekstu, ko veido žāvēties izkārta veļa, atspulgs saulesbrillēs vai ikdienišķa aina no zvejnieku dzīves, kurā šķietami nav nekā sakrāla vai pagātni godinoša. Tomēr nepārprotams ir mākslinieces aicinājums izdzīvot vēstures mantojumu savā ikdienas dzīvē, nevis norobežoties no tā ar muzeju un arhīvu starpniecību. Gaismas un saules pielieti, Ditas Lūses darbi izceļ romānikas mantojumu, kura nepiespiestais valdzinājums strāvo no katras izstādē apskatāmās gleznas.

Izstāde būs aplūkojama līdz 14.februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja