Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklās izstādi "Jānis Poļaks. Koktēlniecība. Konceptuālais dizains"

No 2009.gada 20.marta līdz 19.aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma izcilā koktēlnieka Jāņa Poļaka (1941-2008) daiļradei veltītā izstāde "Jānis Poļaks. Koktēlniecība. Konceptuālais dizains", informē Mārtiņš Blumbergs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja komunikāciju speciālists.

Jānis Poļaks bija radoša un darbīga personība. Viņa dzīvē pamatdarbs pie daudzveidīgiem interjeru pasūtījumiem (sākotnēji kombinātā "Māksla, pēc tam radošajā darbnīcā SIA "Īve") vairāk kā četrdesmit gadu garumā vienmēr neatraujami bija saistīts ar viņa radošo darbību. Izstādēs viņš sāka piedalīties no 1965.gada un ir bijis neskaitāmu izstāžu dalībnieks. Ilgus gadus ar aizrautību vadījis Latvijas Mākslinieku savienības Koktēlniecības sekciju.

Tieši pateicoties viņa idejām, darba sparam un iniciatīvai koktēlniecības nozare tika daudzpusīgi pārstāvēta nozares un kopējās lietišķās mākslas izstādēs; īpaši 20.gs. 70.- 90.gados, kad tika domāts par kopējo nozares tālākattīstību, tika pilnveidota amata prasme, tika aktualizēta koktēlnieka profesija.

Tieši Jānis Poļaks bija viens no tiem māksliniekiem, kas aizsāka meklējumus konceptuālā dizaina jomā koktēlniecībā – arī saturiskās ietilpības ziņā. Viņa konceptuālā dizaina idejas ar atsaucību uztvēra un tālāk attīstīja arī citi koktēlnieki. Tika iniciētas tematiskās izstādes Krēsls (1987), Durvis (1991), Gulta (2002), Skapis (2007), kurās pats mākslinieks vienmēr bija aktīvs dalībnieks un izstādīja oriģinālas idejas. Jāakcentē, ka lielu ieguldījumu mākslinieks deva Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja tapšanas procesā, gan ar padomu kā konsultants ekspozīcijas veidošanā, gan tīri praktiski - restaurējot 20.gs. 20.-30.gadu mākslinieku mēbeles.

Tomēr savu personālizstādi mākslinieks tā arī netika sarīkojis. Tāpēc šī izstāde būs unikāla iespēja iepazīt gan mākslinieka konceptuālā dizaina idejas, gan darbību koktēlniecībā un mēbeļu dizaina jomā, gan iepazīt mākslinieka devumu interjeru noformēšanā no 20.gs. 60.gadiem līdz 21.gs. sākumam. Izstādē izmantoti mākslas darbi no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijām, Rīgas pils, Zvārtavas pils un vairākām privātkolekcijām. Izstādi papildinās mākslinieka zīmējumi un mēbeļu skices no privātkolekcijām, kā arī fotomateriāls no dažādiem arhīviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja