Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ātrais ceļš uz eiro - „glābšanas riņķis” vai „akmens pie kājas”

Divas dienas pēc Londonas G-20 samita, kurā pasaules līderi vienojās par virkni tālejošu pasākumu pasaules finanšu stabilizācijai un ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai, Starptautiskais valūtas fonds (IMF) ir atjaunojis centienus piespiest eirozonas valstis un jaunās ES dalībvalstis ārpus eirozonas radikāli paātrināt eiro ieviešanu. Tai skaitā, iespējams, vienpusēji ieviešot eiro atsevišķās ES Viduseiropas un Baltijas valstīs.

Avīzei Financial Times nodotajā konfidenciālajā IMF ziņojumā ir nepārprotami norādīts, ka jauno dalībvalstu glābšana prasa ārkārtējus pasākumus, tai skaitā atteikšanos no tā dēvēto Māstrihtas kritēriju burtiskas pielietošanas.
Ideja par vienpusēju eiro ieviešanu jaunajās dalībvalstīs nav jauna. Viena no interesantākajām analīzēm par to, kā tā ir iespējama, arī nepārkāpjot ES līgumus, ir lasāma Londonas ekonomikas skolas profesora Vilema Buitera blogā Financial Times 2007. gada oktobrī, īsi pēc tam, kad ES noraidīja Lietuvas centienus pievienoties eirozonai.
Nespējot pierunāt eirokrātus un politiskos līderus noteikt paātrinātas uzņemšanas eiro "ceļakarti" jaunajām dalībvalstīm slēgtu sarunu ceļā, starptautisko finanšu institūciju pārstāvji būtībā ir uzsākuši publisku kampaņu.
Ātru un radikālu Austrumeiropas glābšanas plānu - ar vai bez paātrinātās eiro ieviešanas - savā pirmdienas ievadrakstā atbalsta arī Financial Times redakcija.

Pēdējos mēnešos starptautisko ekonomistu blogosfērā cirkulējušās idejas par ātro eiroizāciju kā vienu no galvenajiem iespējamajiem glābšanas riņķiem nu iegūs jaunu spēku. Iesaku P O Neill, Edward Hugh, Wolfgang Münchau (FT). Tiesa gan, man nav izdevies atrast nevienu ekonomistu, kurš iedomātos apgalvot, ka ātra eiro ieviešana Latvijā būtu iespējama pie valūtas kursa 0.702804 latu par 1 eiro un ka Latvijai nav nepieciešamas lielas strukturālās reformas (lasi - valsts pārvaldes, veselības aprūpes un izglītības sistēmu sāpīga optimizēšana)..
Ja daudzu IMF ekonomistu (amerikāņu, britu) ieskatā ātrā eiro ieviešana ir Lielais Glābšanas Riņķis ganAustrumeiropai, gan Rietumeiropai, tad liela daļa ES kases atslēgu turētāju (Vācijā un Francijā) to uzskata par akmeni pie kājas visam eiro projektam. Jācer, ka mums atbrīvoties no liekā svara un noturēties virs ūdens līdz brīdim, kad Rietumu Gudrie spēs vienoties...
------------
Interešu atruna: Pēteris Vinķelis ir Eiropas Parlamenta deputāta kandidāts no Pilsoniskās Savienības, kuras priekšvēlēšanu programmā iekļauta "Latvijas paātrināta uzņemšana eirozonā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja