Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cēloņi un sekas

Man spilgti palicis prātā tas, ko nesen teica režisors Alvis Hermanis –Latvijas sabiedrība daļēji atgādina pirmatnējos cilvēkus, kuri nespēj izprast sakarību starp dzimumaktu un bērna piedzimšanu pēc deviņiem mēnešiem. Tāpat mēs nespējam sasaistīt savu balsojumu vēlēšanās ar tiem politiķiem, kuri pēc tam nonāk pie varas un lemj par valstij svarīgiem jautājumiem.

Tagad jau labu laiku cilvēki atkal lād politiķus, ko ievēlējuši, par to, ka tie vēlas aizlāpīt budžetu caurumus, arvien vairāk atņemot tiem, kuri jau tā knapi savelk galus kopā.

Sociālisma laikos stāstīja anekdotes par to, kā padomju inženieris ar 200 rubļu algu katru mēnesi var nolikt uz grāmatiņas 300 rubļus. Tagad sāk stāstīt anekdotes par to, kā valdība grib atņemt 300 latus cilvēkam, kurš pelna 200 latus mēnesī! Labs joks, ja vien tas nebūtu tik traģisks daudzām ģimenēm un ja vien cilvēki masveidā nebrauktu prom savas valsts uz ārzemēm.

Izskatās, ka reizēm mēs tiešām nesaprotam cēloņu un seku sakarību. Vai tad labēja, lielos uzņēmējus aizstāvoša valdība vispār var rīkoties citādāk? Protams, ka izteikti labēji politiķi aizstāv bagātāko valsts iedzīvotāju intereses un caurumus budžetā lāpīs un trūcīgāko iedzīvotāju rēķina. Tas ir loģiski! Tāpēc jau daudzi mūsu valstsvīri izvairās diskutēt par progresīvā ienākuma nodokļa piemērošanu, kurš nez kādēļ tik labi funkcionē daudzās attīstītās valstīs, piemēram, Zviedrijā.

Es pat teiktu, ka mums Latvijā ir galēji labēja politika, jo vēlēšanās kaut ko atņemt tieši mazturīgākajiem ir konsekventa! Tikai nez kāpēc šie vienkāršie iedzīvotāji atkal un atkal, pateicoties krāšņām reklāmām, vēlēšanās atbalsta labējās partijas, kuras faktiski rūpējas tikai par kādiem 15% Latvijas iedzīvotāju – turīgāko sabiedrības daļu. Būtu muļķīgi gaidīt citus rezultātus, darot vienas un tās pašas kļūdas!

Es, protams, nedomāju, ka pareiza būtu arī otra galējība, kad turīgiem ļaudīm tiek atņemts viss, ko tie nopelnījuši. Tas nemotivē valsti attīstībai, un to mēs jau izbaudījām dzīvojot sociālismā. Manuprāt, taisnība ir kaut kur pa vidu un Latvijai vajadzētu patiesi centrisku valdību, kura censtos ar progresīvā nodokļu palīdzību sabalansēt visu sabiedrības iedzīvotāju intereses.

Zviedrijā daļa iedzīvotāju ilgi sūdzējās, ka turīgiem ļaudīm uzlikts pārlieku liels slogs. Tagad tas ir sabalansēts. Tā vismaz man teikuši paši zviedri, ko nācies sastapt.

Ja paši nevaram neko vēl labāku izdomāt, tad kurš mums liedz ieviest Latvijā līdzīgu nodokļus sistēmas modeli, kāds tagad veiksmīgi darbojas Zviedrijā?

Valstij ir jāpalīdz cilvēkiem kļūt turīgiem pašiem savā valstī, tad arī cilvēki, kļūstot pārtikušāki, izjutīs pienākumu vairāk dalīties ar savu valsti! Viss ir iespējams, ja vien mēs sāksim saskatīt cēloņu un seku sakarības!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja