Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Cik maksā viena cilvēka dzīvība Latvijā?

Valsts ir uzvarējusi! Lai dzīvo valsts! Uzvara, triumfs! Latvijas valsts pierādījusi visai progresīvajai cilvēcei, ka ir spēcīga un var mierīgi tiesāties ar jebkuru...

Diemžēl šoreiz gavilēm nav ne mazākā prieka pamata. Šoreiz tās pārsālītas ar milzīgu devu ironijas.

Aizvadītajā nedēļā Administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi četrus gadus vecā Gustava vecāku prasību uzdot Veselības ministrijai (VM) kompensēt dzīvībai svarīga medikamenta iegādes izdevumus. Gustavam ir dzīvībai bīstamā Gošē slimība. Viņš ir vienīgais bērns Latvijā, kuram tāda atklāta. Kopējā summa, kas Gustava vecākiem nepieciešama, lai rūpētos par dēlu, ir 81 900 latu. Zāles, kas zēnam ir nepieciešamas, nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā, tāpēc atbilstoši likumdošanai VOAVA esot tiesīga un bijusi gatava pacientam piešķirt vien 10 000 latu.

Kas tā par tirgošanos?! Kas tā par vienaldzību? Kas tā par attieksmi? Kādu priekšstatu valsts veido savām nākamajām paaudzēm?

Valstij būtu jārisina jautājums par medikamentu apmaksu pacientiem ar retām slimībām, ir jāveic izmaiņas normatīvajā regulējumā. Uzskatu, ka šis nu ir tas gadījums, kad atsaukties uz kaut kādiem juridiskiem, likumiskiem, elitāri politiskiem principiem ir vienkārši nožēlojami.

Lai notiek! Pieņemsim, ka ne visi varētu piekrist, ka valstij ir jānodrošina ikvienam Latvijas iedzīvotājam bezmaksas studiju iespējas, dzīvojamā platība, pārvietošanās iespējas utt. Bet taču par to, ka šajā – Gustava – gadījumā valstij IR pienākums sadoties ar puisēna vecākiem rokās un kopīgiem spēkiem cīnīties par viņa dzīvību, domāju – nevienam šaubu nav.

Kur ir palikuši lozungi par ģimeni kā svarīgāko Latvijas vērtību un par bērniem – mūsu gaišo nākotni?! Šobrīd jau tā jaunie vecāki ir apbēdināti ar to, ka visi iespējamie pabalsti par bērniņu tiek „apcirpti”. Daudziem jau tā nav viegli lolot savu mazuli, jo valsts uzgriež muguru pat ļoti nesarežģītu jautājumu risināšanā, kur vecāki saviem spēkiem vien nevar tikt galā, jo jāpārvar pašas valsts uzliktas barjeras.

Šādās situācijās mums ir jācīnās par konkrētā bērna dzīvību. Mums ir jācīnās par katra Latvijas iedzīvotāja dzīvību. Visiem kopā un roku rokā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja