Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Cik maksāsim par Daugavas aizbēršanu?

Ir sākusies Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Akustiskās koncertzāles detālplānojuma 1.redakcijas sabiedriskā apspriešana. Tā ilgs līdz 14.maijam. Detālplānojuma materiāli ir apskatāmi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības Informācijas centrā Pils ielā 20. Iesniegumi par detālplānojumu nosūtāmi līdz 14.

maijam. Informatīvā sapulce paredzēta 6.maijā pl.17:00 Pils ielā 20. Visus materiālus var apskatīt www.rdpad.lv. Savu viedokli par detālplānojuma 1.redakciju jau ir snieguši gan speciālisti, gan dažādas institūcijas. Tagad vārds – sabiedrībai. Un tas ir ļoti būtiski - piedalīties un paust savu viedokli par šo diezgan pretrunīgi vērtēto un neapšaubāmi ambiciozo projektu. Tiktāl informatīvā daļa.

Tomēr mani satrauc kas cits. Vai bieži apjomīgu projektu īstenošanai tiek izvēlētas vietas, kas principā ir bīstamas to izmantošanai? Kā AB dambis, uz kura paredzēts celt koncertzāli. Ekspertu slēdzieni liecina, ka tā ir nedroša vieta. Taču ir nolemts būvēt! Neviens nevar pateikt, cik daudz naudas vajag, lai šo dambi vispār nostiprinātu. Neviens nevar pateikt, vai nebūs jāaizber Daugava posmā no AB dambja līdz viesnīcai SAS Radisson... Un tā arī nav atbildes uz pilsētplānotāja A.Rozes prasīto, kas notiks, ja ūdens līmenis celsies un dambis pārplūdīs. Vai koncertzāle tam būs gatava? Ja jau pat Satiksmes departaments ir sadūšojies (un tam vajag drosmi) un uzskata, ka pašreizējā transporta shēma, kas paredzēta detālplānojumā, nav saskaņojama.... tas ir kaut kas. Jau šobrīd ap to laiku, kad jāsākas koncertiem, Akmens tilts ir automašīnām pārblīvēts. Kas notiks tad, kad būs vēl braucēji uz koncertiem?

Tie ir jautājumi, uz kuriem diemžēl visā šajā būvniecības ieceres apspriešanas laikā tā arī nebija atbilžu. Kultūras ministre izvēlējās taktiku – uz katru no šiem jautājumiem atbildēt – es esmu priekšnieks - tu esi muļķis. Tiešām kultūras ministres cienīga atbilde!  

Jaunā laika Rīgas domes frakcija nekad nav bijusi pret koncertzāles būvniecību Rīgā. Tomēr mēs vēlamies ne vien uzdot jautājumus, bet arī saņemt atbildes – piemēram kāpēc tikai par nodokļu maksātāju naudu ir jābūvē šī grandiozā būve? Vai tiešām šim projektam nevar piesaistīt kādu privātu partneri? Jo, raugi, tāpat visi tika baidīti ar Arēnu „Rīga” – tā būs nerentabla, nevienam nevajadzīga, bankrots uzreiz pēc pasaules čempionāta hokejā utt. Un kā ir tagad? Jau runā par vēl vienas halles būvniecību! Tikai, nedod dievs, vēlreiz uz Amerika un Bojāra noteikumiem...

Valdībai nauda no debesīm nekrīt. Paskat, tikko padsmit tūkstošu pietrūka un Dardedzi bija jāklapē ciet, bet te miljoni jāiegulda zemūdens automašīnu stāvvietā.

Mēs Jaunā laika frakcijā jau sapratām, ka ir pilnīgs neprāts šī brīža inflācijas un celtniecības pārkaršanas apstākļos  uzsākt vēl arī valdības finansētu koncertzāles būvniecību un aicinājām Tautas partiju nesteigties ar būvniecības ieceres apstiprināšanu, bet izpētīt, vai tiešām tā ir vienīgā un vislabākā vieta koncertzālei Rīgā. Taču saņēmām spļāvienu sejā no tautenieku puses, un viņi nolēma labāk panākt šīs ieceres apstiprināšanu ar klusējošu Saskaņas centra atbalstu, lai pēc tam jau ar viņu ziņu izmestu Jauno laiku no valdošās koalīcijas Rīgā. Bet mums tomēr bija taisnība – nekāda būvniecība netika uzsākta, to nepieļāva valdības tomēr kaut kāds veselais saprāts.

Šobrīd koncertzāle un bibliotēka atkal ir sabiedrības uzmanības lokā – aicinu ikvienu interesentu izteikt savu viedokli. Tad man un arī citiem deputātiem būs vieglāk pieņemt lēmumu par šī detālplānojuma likteni. Nevajag gausties, ka parakstītāju domas neņems vērā – ņems un kā vēl. Rīgas dome pēcāk liegusi apstiprinājumu vairākām būvniecības iecerēm, pret kurām ļoti aktīvi protestējuši iedzīvotāji. Tāpēc  – esiet aktīvi!  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja