Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Cilvēks, kas ieiet ekspozīcijā. Izstāde ieskicē Niklāva Strunkes neparasto personību un radošo daudzveidību

Čau, Niklāv Strunke! Līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā būs aplūkojama izstāde, kas tapusi kā sveiciens un veltījums pazīstamajam latviešu māksliniekam 130. dzimšanas dienā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju

Daudzpusīgais Niklāvs Strunke (1894–1966) ir viens no oriģinālākajiem māksliniekiem latviešu starpkaru modernistu pirmajā paaudzē – gleznotājs, grafiķis, scenogrāfs un grāmatu ilustrators, darbojies dekoratīvajā un lietišķajā mākslā, rakstījis par mākslu, tādējādi atstājot ievērojamu radošo mantojumu, kā arī bijis pazīstams sava ekscentriskā paštēla, piparotās valodas un uz Rīgu atvestā itāliskā sveiciena "čau" dēļ.

 

Agrīnie iespaidi

Izstādes Čau, Niklāv Strunke! norises vieta Valmiera ir viena no būtiskām agrīnajām pieturvietām mākslinieka dzīves gājumā. Viņš atceļoja uz Vaidavas ciema Palmēniem 1903. gadā pēc tēva dienesta vietā Gostiņinā (Polijā) pavadītajiem pirmajiem dzīves gadiem. Mācījies Liepiņa proģimnāzijā Valmierā kopā ar Pāvilu Rozīti, Jāni Kārkliņu un Linardu Laicenu. Te vienpadsmit gadu vecumā pēc pamudinājuma pievērsties mākslai notika viņa liktenīga sastapšanās ar mākslinieku Teodoru Ūderu, te tika apgūta latviešu valoda, un te sācis apzināties savu latvietību.

"Niklāva Strunkes mākslinieciskajā domāšanā un pašizteiksmē Eiropas modernistu ierosmes un vecmeistaru apbrīns, aizrautība ar Austrumiem un citiem iedvesmas avotiem mijas un krustojas ar agrīni gūtiem Latvijas dabas, tradicionālās kultūras un folkloras mantojuma iespaidiem, savukārt par Strunkes dzimtas māju vārdu atgādina viņa izvēlētais Palmēnu Klāva pseidonīms," stāsta ekspozīcijas zinātniskā konsultante, mākslas vēsturniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Aija Brasliņa.

 

Pārskata plauktus

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs šajā projektā piedalās ar 25 mākslas darbiem un 25 fotoreprodukcijām – tajā skaitā ar plašākai publikai nezināmiem pēdējā laika jaunieguvumiem no Strunkes ģimenes krājuma. Apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāti mākslas darbi no Jūrmalas muzeja, Zuzānu un citām kolekcijām, dažādi izdevumi un viņa ilustrētas grāmatas, kuras sagādājuši vietējie iedzīvotāji.

Pirms gaidāmās izstādes Valmieras muzejs sarīkoja akciju Pārskati savu grāmatu plauktu! un mudināja ikvienu sniegt artavu ekspozīcijas tapšanā. "To vidū ir vairāk nekā simt gadu veca ābece, kas savulaik uz Valmieru ir atceļojusi no Sidnejas," norāda izstādes veidotāji.

Projektu papildinās radošā darbnīca, ekskursija kopā ar mākslas zinātnieci A. Brasliņu un ārtelpas ekspozīcija Valmieras pils teritorijā ar ikonisko N. Strunkes darbu reprodukcijām, tostarp gleznas Cilvēks, kas ieiet istabā (1927), kura ir viens no pazīstamākajiem vietējā klasiskā modernisma paraugiem. Tāpat arī Valmieras muzejs aicina uz citiem saviem rīkotajiem pasākumiem.

Jau rīt, 9. oktobrī, novadpētnieki un vēsturnieki ir gaidīti seminārā Dzimtu vēstures pētniecība: atklāt lielo vēsturi mazajā. Savukārt 12. oktobrī norisināsies Simjūda gadatirgus. "Satiksim gan Valmieras novada mājražotājus un amatniekus, gan tuvākos nāburgus, piemēram, no Smiltenes un Cēsu puses, gan arī tālākus braucējus, kuri Valmierā ieradīsies no Kurzemes un Latgales," atklāj Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Aktuālajai informācijai par Valmieras muzeja darbību var sekot līdzi internetvietnē Valmierasmuzejs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja